De makelaar oneerlijk?

makelaar oneerlijk

Een eigen meldpunt

Is mijn makelaar oneerlijk? Dit is de vraag na verontrustende signalen waardoor Vereniging Eigen Huis recentelijk een eigen meldpunt is begonnen. Met name na de verschillende nieuwsberichten over onderlinge afspraken moet het nieuwe meldpunt de grootte van het probleem inzichtelijk maken.

Het probleem bleek groter dan verwacht, alleen al in de eerste week kwamen er honderden klachten over makelaars binnen. Wat er vervolgens met de klachten wordt gedaan is vooralsnog onduidelijk.

Update meldpunt

Op 29 juni zijn door Vereniging Eigen Huis de resultaten van het meldpunt gepubliceerd, in totaal zijn er 600 klachten binnengekomen. Veruit de meeste klachten (28%) betroffen de vermeende ‘Vriendjespolitiek’ onder makelaars.

Voorbeelden hiervan zijn dat makelaars elkaar onderling woningen gunnen, of prijsinformatie doorspelen. Consumenten zonder een aankoopmakelaar lopen daardoor vaak een achterstand op.

Een andere veelgenoemde klacht is de ‘Bewust prijsopdrijving’. Omdat makelaars elkaar informatie zouden doorspelen is er niet meer sprake van ‘blinde’ biedingen. Door de scheve informatievoorziening worden consumenten tegen elkaar uitgespeeld waardoor de prijs wordt opgedreven.

Makelaarsverenigingen VBO en NVM hebben aangegeven graag met Vereniging Eigen Huis in gesprek te gaan om de meldingen serieus op te pakken.

Biedlogboek als oplossing

Veelal betreffen de meldingen binnen het onderzoek vermoedens van de consument. Het is dan ook voor een consument ontzettend lastig – danwel niet onmogelijk – om dergelijke zaken te bewijzen.

Een eerlijk verkoopproces moet volgens ons daarom altijd gelogd worden. Hierdoor kunnen de consument, maar ook de makelaar, bewijs aanvoeren als er meldingen worden gedaan.

Eerlijk Bieden heeft om deze reden dan ook een Biedlogboek functie ontwikkeld zodat elke partij informatie kan opvragen in het geval van een juridisch conflict.

Vertrouwen terug voor de consument

Uit de eerste inventarisatie blijkt dat de consument graag inzicht in het biedproces wilt verkrijgen. De software van Eerlijk Bieden verschaft transparantie en kan de consument garanderen dat alle brancheregels gehandhaafd worden.

Wil jij als makelaar meebouwen aan een eerlijke woningmarkt, neem dan contact met ons op voor een demo!

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter