Nieuws:

Meldpunt Vereniging Eigen Huis ontvangt honderden klachten

Al snel honderden klachten

Een aantal weken geleden is Vereniging Eigen Huis een meldpunt begonnen. De aanleiding van dit meldpunt waren verschillende berichten in onder andere het Financieel Dagblad en het Parool. Binnen de eerste week kwamen er al ruim twee honderd klachten binnen op het meldpunt. 29 juni zijn de resultaten van het onderzoek gepubliceerd, meer info over deze resultaten zijn terug te vinden in onze vorige blog.

Beroepsbescherming de oplossing?

Als reactie op het meldpunt en de klachten werd er door de NVM gepleit voor een beroepsbescherming voor de makelaardij, aangezien de klachten veroorzaakt zouden zijn door de ‘vrije jongens’ en de ‘cowboys’. Vrije jongens zijn de makelaars, welke niet zijn aangesloten bij een makelaarsvereniging.

Iedereen kan zich tegenwoordig makelaar noemen sinds de afschaffing van de titel in 2001. Zonder enige opleiding of regels kun je al aan de slag gaan. De gedachtegang van de NVM om de bescherming opnieuw in te voeren zou dan ook niet heel gek zijn.

Recentelijk publiceerde RTL Nieuws echter dat in 88% van de klachten het een makelaar betrof die is aangesloten bij brancheverenigingen zoals de NVM. Het is daarom de vraag of een titelbescherming wel effect zou hebben.

Voorkomen is beter dan genezen

Ja, als de bescherming opnieuw wordt ingevoerd kan er harder worden opgetreden tegen frauderende makelaars. Het is echter nog steeds moeilijk om bewijs te verzamelen tegen frauderende makelaars. Het is daarom ook maar de vraag of de consument daar nu wat aan heeft.

Eerlijk Bieden heeft daarom een verkoopsysteem ontwikkeld onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’. Hierdoor kunnen alle klachten uit het meldpunt in de toekomst voorkomen worden. Mocht er toch een klacht binnenkomen dan is er door middel van het biedlogboek gelijk een juridisch middel om door een onafhankelijke rechter na te gaan of de klacht gegrond is.

Eerlijk bieden kan als onafhankelijke partij de garantie geven van een eerlijk verkoopproces, zonder dat het afdoet van het verkoopresultaat. Een eerlijke woningmarkt zonder verliezers dus. Meer informatie over Eerlijk Bieden of een demo? Neem dan snel contact met ons op!

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter