Gesloten inschrijving spelregels

Bij een inschrijving krijgen kandidaten een eerlijke kans van de verkoper en de makelaar om een bod uit te brengen voor een vastgestelde sluitingsdatum. Na afloop worden er geen nieuwe biedingen meer geaccepteerd waarna er uit de ingezonden biedingen een koper aangewezen worden.

Het verloop van het proces

De start van het proces

De makelaar start het proces door een biedformulier aan te maken. 

Na afloop van de bezichtiging ontvang je van de makelaar het biedformulier.

Op het biedformulier wordt altijd de deadline en de resterende tijd getoond.

De Dataroom

Om een goed bod uit te kunnen brengen, is het van belang om over alle relevante informatie te beschikken. De meeste makelaars maken daarom gebruik van onze Dataroom.

Het uitbrengen van een bod

Bij een inschrijving kunnen alle kandidaten een bod uitbrengen tot aan de sluitingstijd.

Het invullen van het formulier is een fluitje van een cent, waar nodig staan we altijd voor je klaar! Toch een foutje gemaakt? Geen probleem, tot de sluitingstijd kan je altijd jouw bod verwijderen en een nieuwe indienen.

Jouw bod achter slot en grendel

Om tussentijdse prijsafspraken te vermijden, wordt jouw bod geplaatst in een digitale kluis. Niemand kan de details van jouw bod inzien tot het verstrijken van de sluitingsdatum, ook niet de makelaar.

Jouw bod beoordelen

Na het verstrijken van de sluitingsdatum wordt het biedformulier gedeactiveerd en is er geen mogelijkheid meer om te bieden.

De verkoper en de makelaar krijgen van ons vervolgens gelijktijdig inzicht in de details van jouw bod zodat ze deze kunnen bespreken.

Gunningsproces

De verkoper behoudt altijd het recht van gunning. Dit houdt in dat de verkoper niet per se de kandidaat met het hoogste bod hoeft te kiezen. Daarnaast kan de verkoper ook kiezen om de woning aan niemand te gunnen.

Aanwijzen van de koper

Duimen geblazen, zodra de koper is aangewezen, ontvang je direct de uitslag: ben je de koper, of niet.

Definitieve koop

De koop is pas écht beklonken wanneer de verkoper(s) en koper(s) de koopovereenkomst hebben ondertekend.

Het Biedlogboek

Wanneer de koop helemaal definitief is, kan het biedlogboek gedeeld worden. Let op: dit wordt pas gedeeld wanneer de bedenktijd en eventuele voorbehouden zijn verlopen. Je ontvangt van ons een mailtje wanneer deze datum bekend is.

In het Biedlogboek kun je vervolgens alle ingezonden biedingen terugvinden.

Meest gestelde vragen

Hoe lang duurt het tot ik een reactie krijg op mijn bod?

Het kan gebeuren dat je een tijdje dient te wachten op een reactie op jouw bod. Na de sluitingstijd sturen we daarom altijd even een mailtje om je op de hoogte te houden over de rest van het proces.

Kan de verkoopmethode zomaar gewijzigd worden?

De verkoper en de makelaar kunnen er in sommige gevallen voor kiezen om de verkoopmethode tussentijds te wijzigen.

Vanwege de wijziging in spelregels sturen we je automatisch een mail met daarin de vervolgstappen.

Ik heb het hoogste bod, ben ik nu automatisch de koper?

Nee, de verkoper behoudt altijd het recht van gunning. Dit houdt in dat ook andere aspecten mee kunnen wegen bij het aanwijzen van een koper. Zo kunnen de voorbehouden of de voorkeuren van de oplevering ook doorslaggevend zijn.

De verkoper besluit om aan niemand te gunnen, mag dat?

Ja, de verkoper behoudt altijd het recht van gunning. Dit houdt in dat de verkoper zelf mag kiezen aan welke kandidaat hij of zij de woning gunt, maar ook de vrijheid om het aan niemand te gunnen. In dat geval kan de inschrijving heropent worden, of er wordt een nieuwe verkoopmethode gestart.

Vragen over Eerlijk Bieden?