Meestgestelde vragen makelaars

 

Iets nieuws kan altijd vragen oproepen, al helemaal als het op korte termijn zelfs verplicht wordt. Speciaal daarom hebben we op basis van vragen uit chats, mails en bijeenkomsten alvast alle punten voor jou op een rijtje gezet. Nog extra vragen over het biedlogboek? Lees dan hier vooral nog de uitgebreide blog terug.

1. De biedsoftware

Werkt Eerlijk Bieden enkel met inschrijvingen?

Nee hoor, als reactie op de kenterende woningmarkt hebben wij het mogelijk gemaakt om ook biedingen zonder deadline verzamelen. Wij houden natuurlijk de markt goed in de gaten om de laatste trends op te volgen.

Moet je per se de hoogste bieder selecteren?

Nee, de verkoper staat (nog altijd) volledig vrij in de keuze van koper, geadviseerd door de makelaar. 

Het recht van gunning tonen we op voorhand in alle mailing en als disclaimers op het Biedlogboek.

Kan ik ook nog onderhandelen?

Jazeker, bij de verkoopmethoden zonder deadline kan je op verschillende manieren onderhandelen. Bijvoorbeeld volledig digitaal, of enkel het telefonisch afgesproken bod als tegenvoorstel versturen. 

Hoe kunnen mensen hun bod indienen?

Hier hebben wij verschillende manieren voor. Wil je dat iedereen altijd kan bieden? Dan kan je een knop op jouw site plaatsen. Wil je het proces liever helemaal gesloten houden en enkel de daadwerkelijke bezichtigers laten bieden, dan kan je gemakkelijk een linkje delen van het biedformulier.

Wat als iemand niet kan/wil online bieden?

In essentie verandert er bijna niets. Waar voorheen biedingen schriftelijk bevestigd moesten worden (per e-mail), geschied dit nu per biedformulier. 

Mocht een kandidaat er toch niet uitkomen, dan kan de makelaar een gedelegeerd bod uitbrengen. 

Kan ik tussentijds verkoopmethoden wijzigen?

Ja dat kan! Mocht je begonnen zijn met een inschrijving en over willen schakelen naar Regulier Bieden, dan is dat met een druk op de knop geregeld!

Kan ik Eerlijk Bieden gebruiken met mijn huidige systemen?

Ja, Eerlijk Bieden is gemaakt om te koppelen, maar kan ook gerust losstaand gebruikt worden. Aan jou de keus!

2. Het biedlogboek

Is dit hetzelfde als het Noorse model?

Er werd een tijdje in de media gesproken over het zogenaamde Noorse model. Dit is een vorm van bieden waar iedereen in een open veiling mee kan kijken. Het Biedlogboek is slechts een overzicht van het verkoopproces dat achteraf gedeeld wordt, ongeacht de verkoopmethode (open of gesloten). Hierdoor krijgen kandidaten de gewenste inzichten, maar blijven de belangen van de verkoper beschermt.

Wanneer moet het Biedlogboek gedeeld worden?

Het Biedlogboek wordt pas gedeeld wanneer de koop finaal is. Dit is dus na het passeren van de drie dagen bedenktijd én na het verlopen van eventuele voorbehouden.

De markt kentert, waarom moet ik nog het Biedlogboek delen?

De vraag van de politiek was niet gericht op per se oververhitte inschrijvingen, maar een structurele oproep om transparantie. Mochten er misstanden plaatsvinden tijdens een proces dan kan dat met 30 kandidaten, maar ook net zo goed met slechts twee kandidaten. Het Biedlogboek is daarom belangrijk in elke conjunctuur.

Waarom kan ik zelf geen lijst bijhouden als Biedlogboek?

Het ministerie stelt dat het Biedlogboek gegenereerd moet worden door een onafhankelijke partij en zich moet certificeren en auditen. Per definitie kan een makelaar zichzelf niet auditen.

Start vandaag nog met een demo