Beste verkoper,

Ben je van plan om binnenkort je woning te verkopen, dan delen wij natuurlijk graag wat meer informatie over Eerlijk Bieden.  Op deze pagina kan je daarom nog eens rustig teruglezen wat Eerlijk Bieden precies is en beantwoorden we graag jouw vragen!

Ons keurmerk is o.a. bekend van:

Video afspelen
Keurmerk voor makelaars

Wat is Eerlijk Bieden?

Eerlijk Bieden is het eerste volledig onafhankelijke keurmerk voor makelaars in Nederland. Eerlijk Bieden garandeert een 100% eerlijk biedproces door de inzet van eigen biedsoftware en audits onder leden. Goed om te weten, alleen makelaars met aantoonbare opleidingsvereisten komen in aanmerking voor het keurmerk!

Onze biedsoftware

Aangesloten makelaars maken gebruik van onze speciale biedsoftware waardoor de brancheregels altijd gehandhaafd blijven, zonder af te doen aan het verkoopresultaat.  

Audit controle

Voorkomen is beter dan genezen. Toch kan het voorkomen dat er twijfel ontstaat over een biedproces. Om ons keurmerk te handhaven, hanteren wij aselecte audits onder onze leden. 

Hoe werkt de biedsoftware?

Aanmaken van het online biedformulier

Jouw makelaar maakt een online biedformulier aan voor jouw woning en deelt deze met alle geïnteresseerde  kandidaten. De kandidaten krijgen de mogelijkheid om, voor een bepaalde datum en tijd, een bod achter te laten.

De digitale notaris

Alle biedingen komen vervolgens binnen in ons beveiligde systeem. Niemand kan de details  van de biedingen inzien tot de sluitingstijd. Misschien spannend, maar alleen op deze manier kunnen wij ongewenste prijsafspraken voorkomen. Direct na de deadline ontvangen jij en jouw makelaar tegelijkertijd het online-overzicht van de ingezonden biedingen.

De biedingen beoordelen

Het is zover, de biedingen zijn binnen. Let op, het hoogste bod hoeft niet altijd het beste bod te zijn. Je kan bijvoorbeeld ook letten op de voorbehouden of opleverwensen.

In eerste instantie tonen wij jou alle kandidaten geanonimiseerd om iedereen een eerlijke kans te geven. Jouw makelaar kan desgewenst wel de contactgegevens inzien. Om misstanden te voorkomen meten wij dit.

De koper aanwijzen

Het is gelukt, je hebt de ideale koper voor jouw thuis gevonden. De makelaar zal de koper toewijzen in het systeem. Iedereen ontvangt tegelijkertijd een bericht van het resultaat.

Het biedlogboek

Pas wanneer de koop helemaal definitief is zal de makelaar het biedlogboek delen. Met het biedlogboek kunnen de kandidaten in een anoniem overzicht alle biedingen inzien. Op deze manier dragen wij door middel van transparantie bij aan een eerlijke woningmarkt.

Meest gestelde vragen

Nee, wij werken met een gesloten verkoopsysteem.  Je kunt dit het best vergelijken met een digitale variant op de traditionele inschrijving per envelop.

Nee, Eerlijk Bieden is een keurmerk voor makelaars. Wij vragen aan aangesloten makelaars een bijdrage. Wij hanteren met opzet een lage prijs om te zorgen dat het niet alsnog in de courtage verrekend zal worden.

Nee, ons systeem zorgt er enkel voor dat jouw makelaar zich te allen tijde aan de brancheregels houdt. Omdat het verkoopproces nog altijd exact hetzelfde is (gesloten inschrijvingen), zal het verkoopresultaat hier nooit onder lijden. 

Alleen aangesloten leden mogen gebruik maken van ons keurmerk.  Wil je zeker weten dat jouw makelaar gecertificeerd is, kijk dan voor de zekerheid op onze ledenpagina.

Vragen over Eerlijk Bieden?