Nieuws:

Biedsysteem voor makelaars: 7 vragen en antwoorden

biedsysteem makelaars

Sinds de Kamerbrief van Minister Ollongren over de werkwijze van makelaars zijn er veel verschillende varianten van Online Bieden terug te vinden. Door de verschillen in regels per biedsysteem kan het soms verwarrend zijn voor woningzoekers. In dit blogartikel behandelen wij daarom de meest voorkomende vragen over het biedsysteem van Eerlijk Bieden!

1. Werkt Eerlijk Bieden net als een open veiling?

Nee, wij tonen tussentijds bewust niet de overige biedingen aan kandidaten. Wij geloven dat bij een gesloten systeem – waar het bod voor iedereen geheim blijft – kandidaten de mogelijkheid krijgen om in alle rust een doordacht bod uit te brengen, zonder prikkels van buitenaf. Het biedsysteem van Eerlijk Bieden is het best te vergelijken met een digitale versie van het ‘enveloppensysteem’ waar vroeger notarissen en makelaars mee werkte.

Daarnaast kan je sinds kort ook gebruik maken van Regulier Bieden. Bij deze verkoopmethode wordt er geen deadline meer gehanteerd en kunnen kandidaten op ieder moment een bod uitbrengen. De verkoper en makelaar kunnen vervolgens een onderhandeling starten waar nodig.

Het biedsysteem van Eerlijk Bieden uitgelegd (NOS nieuws, 2021)

2. Is het hoogste bod ook direct de koper?

Nee, in tegenstelling tot het Noorse systeem, wat recentelijk steeds vaker wordt geopperd, behoudt de verkoper het recht van gunning. Wij vragen alle kandidaten in het biedsysteem om hun bod zo specifiek mogelijk te omschrijven. Op basis van deze kenmerken kan een verkoper samen met de makelaar het ideale bod uitkiezen. Het komt dan ook vaak voor dat verkopers een lager bod verkiezen, omdat dit beter aansluit op bijvoorbeeld het verhuismoment.

3. Krijgen kandidaten direct na de sluitingstijd alle biedingen te zien?

Nee, de biedingen zijn enkel terug te vinden in het Biedlogboek, de timing van het vrijgeven hiervan is nu nog aan de verkoper en makelaar. Om de verkoper te beschermen wordt deze meestal pas na de drie dagen bedenktijd gedeeld.

4. Is Eerlijk Bieden toe te passen op iedere woning?

Simpel gezegd: ja. Sinds de start van Eerlijk Bieden zijn er veel verschillende woningen door heel Nederland verkocht, met vraagprijzen van €100.000 tot €1.100.000 en van studio’s tot aan vrijstaande villa’s. In theorie is Eerlijk Bieden daarom op alle soorten woningen toepasbaar. In de praktijk zien wij voornamelijk dat makelaars starten in ons biedsysteem met de woningen waar veel vraag naar is, bijvoorbeeld starterswoningen. Daarnaast blijft het eerlijke biedsysteem ook van belang als er minder biedingen worden verwacht.

5. Gaat dit biedsysteem ten koste van het verkoopresultaat?

Uit de eerste resultaten lijkt er geen verschil te zijn tussen het biedsysteem van Eerlijk Bieden en een ‘reguliere verkoop’ door een makelaar. Eerlijk Bieden ziet er voornamelijk op toe dat de spelregels worden nageleefd tijdens het proces, van prijsverschillen is daarom geen sprake.

De verschillende biedsystemen op de woningmarkt

6. Is het online bieden moeilijk?

Wij willen met Eerlijk Bieden een uniforme manier van bieden opzetten die toegankelijk is voor iedereen. Op dit moment hebben wij circa 2.000 biedingen verwerkt waarbij het biedformulier is gebruikt door kandidaten in verschillende leeftijdsgroepen, talen en apparaten. Wanneer een consument er even niet uitkomt kan deze altijd contact met ons opnemen via de chatfunctie. De meest gestelde vragen zijn direct terug te vinden via onze helpdesk. Op deze manier kan iedereen online een bod uitbrengen.

7. Wat is de rol van de makelaar bij het online bieden?

Simpelweg een overzicht van alle biedingen naar een verkoper sturen zou kunnen, maar wij merken dat verkopers nog altijd advies willen hebben in de selectie van een koper. Makelaars kunnen in deze fase helpen door te toetsen of een kandidaat een reëel bod heeft uitgebracht en daarmee ook haalbaar is. Zoals met veel dingen in het leven zijn ook biedingen af en toe te mooi om waar te zijn. Een goede makelaar kan je helpen in deze keuze.

Over Eerlijk Bieden

Eerlijk bieden is het eerste onafhankelijk keurmerk voor makelaars in Nederland. Aan de hand van speciale biedsoftware kunnen wij een 100% eerlijk verkoopproces garanderen. Regelmatig lanceert Eerlijk Bieden nieuwe initiatieven op de Nederlandse woningmarkt, zoals recentelijk het biedlogboek. Onze missie is om een gelijk speelveld te creëren voor alle betrokkenen in het verkoopproces van een woning.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter