Nieuws:

Welke verkoopmethoden voor een woning zijn er?

Als je een woning zoekt of verkoopt kom je verschillende termen tegen zoals: openingsvoorstel, uiterste en inschrijvingen. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, in deze blog leggen wij haarfijn uit welke verschillende verkoopmethoden er zijn voor woningen.

Verkoop bij inschrijving

De verkoop bij inschrijving wordt als verkoopmethode nog altijd veel gebruikt. Tijdens de gesloten inschrijving krijgen alle geïnteresseerde de mogelijkheid om eenmaal ‘blind’ een eindvoorstel (of uiterst voorstel) uit te brengen voor een voorafbepaalde deadline. Vroeger werd deze verkoopmethode vaak georganiseerd door een notaris met gesloten envelop of fax die na de deadline werden geopend. Na het verlopen van de sluitingstijd kwamen alle partijen bijeen om gezamenlijk de enveloppen te openen en de resultaten te delen.

Kan een makelaar biedingen inzien?

Tegenwoordig zetten makelaars deze verkoopmethode ook vaak in als er veel interesse is in een woning, maar dankzij een sprong in techniek hoeft dit niet meer per se door een notaris georganiseerd te worden. Net zoals bij de notaris, mag een makelaar in de tussentijd geen uitspraken doen over de hoogte van de biedingen om zo ongewenste prijsafspraken te voorkomen. In het systeem van Eerlijk Bieden wordt de digitale kluis gehanteerd. Dit houdt in dat de biedingen digitaal verzegeld worden in het systeem. De makelaar kan dan wel inzien dat er is geboden, maar niet hoeveel en onder welke voorwaarden.

Wat betekent het ‘recht van gunning’ van de verkoper?

Na de deadline worden alle biedingen vrijgegeven en treedt de makelaar in overleg met de verkoper. Bij een inschrijving zie je vaak de tekst staan: onder voorbehoud recht van gunning verkoper. Dit houdt in dat de verkoper vrij staat in de keuze van een koper. De hoogste bieder wordt daardoor niet automatisch de koper, ook voorbehouden of motivatie kunnen meespelen. In een uiterst geval kan de verkoper ook beslissen om de woning aan niemand te gunnen.

Voor- en nadelen van een inschrijving

Deze verkoopmethode heeft zowel voor- als nadelen. Het voordeel van een compleet gesloten systeem is dat er geen enkele sturing is in het proces, immers weet niemand van elkaar of én hoeveel er geboden wordt. Een nadeel kan zijn dat je hierdoor met een klein verschil een woning mist, een voordeel hiervan is wel dat je minder snel (onbewust) over je eigen financiële grenzen gaat.

Open veiling

De verkoopmethode ‘open veiling’ is eigenlijk exact het tegenovergestelde. Alle kandidaten krijgen real-time inzicht in de overige biedingen en kunnen daarop tot een voorafbepaalde deadline hun bod blijven aanpassen. Alhoewel deze methode zeer conjunctuurgevoelig is, wordt het ook in de huidige markt nog altijd ingezet. Aan het einde van de deadline behoudt ook hier de verkoper nog het recht van gunning.

Deze verkoopmethode was tot een aantal maanden nog zeer populair onder verkopers en makelaars vanwege de prijsopdrijvende werking. Kleine stapjes konden al snel uitmonden in een groot bedrag boven de vraagprijs. In sommige gevallen betekende dit dat consumenten ver boven hun eigen grens een bod uitbrachten om maar een woning te bemachtigen.

Voor- en nadelen van een open veiling

Nu de markt iets rustiger is geworden, werkt dit principe averechts. Kandidaten kunnen zien dat er minder interesse is voor een woning en passen in real-time hun bod hierop aan.

Regulier Bieden

Ten slotte zien we dat de verkoopmethode Regulier Bieden een comeback maakt. Bij deze vorm krijgt de kandidaat de mogelijkheid om een openings- of eindvoorstel uit te brengen bij de makelaar. De biedingen komen vervolgens zonder een deadline binnen bij de makelaar en verkoper. Het staat de verkoper en makelaar uiteindelijk vrij om met bepaalde kandidaten één voor één in onderhandeling te treden of de woning direct te gunnen.

Wat is een openingsvoorstel?

Een openingsvoorstel is, zoals de naam al doet vermoeden, een voorstel om het gesprek met de verkoper te openen. In dit voorstel kun je aangeven wat de woning waard is en wat de voorbehouden voor jouw bod zijn. Het staat de verkoper vrij om dit bod zonder opgaaf van reden af te wijzen, in onderhandeling te treden, of direct te accepteren.

Wat is een eindvoorstel?

In tegenstelling tot een openingsvoorstel is het eindvoorstel (of een uiterst voorstel) stelliger. Je geeft hiermee als kandidaat aan dat dit het uiterste is dat je voor de woning wilt betalen, in combinatie met de geopperde voorwaarden. Een verkoper kan dit voorstel weigeren of accepteren.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter