Nieuws:

Onder bod en onder optie: wat betekent dit?

onder optie onder bod

Onder optie en onder bod, je ziet het steeds vaker op woningwebsites zoals funda, maar wat betekent dit nou eigenlijk? Heb je überhaupt nog kans op jouw nieuwe droomwoning, of kan je maar beter de zoektocht hervatten? In deze blog leggen wij jou precies uit wat de termen betekenen en wat dit inhoudt voor jouw woningzoektocht!

Onder bod betekenis

Onder bod betekent in het kort: mondelinge overeenkomst tussen verkoper en kandidaat-koper.

Wanneer je bij een woning ‘onder bod’ ziet staan, kan je ervan uitgaan dat de verkoper en kandidaat-koper mondeling een akkoord hebben bereikt. Vanwege het schriftelijkheidsvereiste kan er nog niet worden gesproken over een officiële verkoop, omdat de koopovereenkomst nog niet door beide partijen is ondertekend. De makelaar hanteert deze term om aan overige kandidaten aan te geven waarom er geen nieuwe bezichtigingen meer worden ingepland. Afhankelijk van hoe snel de koopovereenkomst wordt opgemaakt en ondertekend volgt de wijziging naar ‘verkocht’, of ‘verkocht onder voorbehoud’. Tip: dankzij de digitale koopovereenkomst van Eerlijk Bieden kan de koopovereenkomst in een klik aangemaakt worden!

Maak je dan helemaal geen kans meer op deze woning? Nou, in theorie kan je de woning misschien nog kopen. Mocht de verkoper of kandidaat-koper zich terugtrekken voor de ondertekening, dan wordt de woning gewoon weer vrijgegeven en kunnen nieuwe bezichtigingen weer ingepland worden. Is de koopovereenkomst door beide partijen al ondertekend, dan kan enkel de koper nog binnen de wettelijke drie dagen bedenktijd afzien van de koop.

onder bod

Onder optie betekenis

Onder optie betekent in het kort: kandidaat-koper heeft recht om de woning binnen een bepaalde periode te kopen

Deze term kom je bij nooit tegen bij de bestaande bouw en is meestal van toepassing bij nieuwbouwwoningen. Voor nieuwbouwwoningen dien je meestal in te schrijven. Wanneer meerdere kandidaten interesse tonen kan de woning verloot worden. De kandidaat-koper die uiteindelijk toegewezen wordt en nog altijd interesse heeft in de woning krijgt van de aannemer de ‘optie’ tot koop. Deze optie geldt in de periode van informele toewijzing tot aan het officieel ondertekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst.

De optie vervalt wanneer de kandidaat-koper bij aanvang, of in de tussentijd afziet van de koop. Op dat moment wordt er een nieuwe loting gehouden, of komt de woning los in de verkoop.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter