Nieuws:

Verkocht onder voorbehoud, wat houdt dit in?

verkocht onder voorbehoud

Wanneer je op zoek bent naar een huis om te kopen, zul je vaak de term “verkocht onder voorbehoud” op funda tegenkomen. Deze term geeft aan dat een bod op een woning is geaccepteerd, maar dat de verkoop nog niet definitief is. In deze blog zullen we kijken naar wat deze term precies betekent en welke factoren van invloed kunnen zijn op de verkoop onder voorbehoud.

verkocht onder voorbehoud
Verkocht onder voorbehoud

Wat betekent onder voorbehoud verkocht?

Wanneer een woning wordt verkocht onder voorbehoud, betekent dit dat de koper en de verkoper overeenstemming hebben bereikt over de verkoopprijs en de voorwaarden van de verkoop. Het bod van de koper is geaccepteerd door de verkoper, maar de verkoop is nog niet definitief afgerond. Er zijn nog enkele zaken die moeten worden geregeld voordat de verkoop definitief kan worden gemaakt.

Financieel voorbehoud

Er zijn verschillende redenen waarom een verkoop onder voorbehoud kan worden gedaan. Een van de belangrijkste redenen is dat de koper de financiering nog moet regelen. Dit betekent dat de koper nog geen definitieve toezegging heeft van de geldverstrekker voor de hypotheek die nodig is om de woning te kopen. In dit geval zal de verkoop onder voorbehoud worden gedaan totdat de koper de hypotheek heeft gekregen en de financiering definitief is.

Gemiddeld gezien duurt het regelen van hypotheek ongeveer 4 tot 6 weken. Lukt het de koper niet om de financiering rond te krijgen binnen deze periode, dan wordt de koop ontbonden. De koper hoeft in dit geval geen boete van 10% te voldoen omdat er specifiek een boete is opgenomen.

Bouwtechnische keuring

Een andere veelvoorkomende reden dat een woning nog onder ‘verkocht onder voorbehoud’ staat, is omdat er een bouwtechnische keuring uitgevoerd moet worden. Een bouwtechnische keuring is een inspectie van een woning door een bouwkundig specialist om de technische staat van het huis te beoordelen.

Het doel van deze inspectie is om de koper te voorzien van informatie over de bouwkundige staat van het huis voordat hij of zij het koopt. Dit geeft de koper de mogelijkheid om weloverwogen beslissingen te nemen over de aankoop van het huis en om eventuele gebreken of problemen aan te pakken voordat hij of zij eigenaar wordt van de woning. In de meeste gevallen wordt er een bepaald bedrag bepaald voor het voorbehoud. Hierdoor kan een koper bijvoorbeeld stellen: als de direct noodzakelijke kosten meer zijn dan € 5.000, wil ik af kunnen zien van de koop.

Een keuring wordt vaak kort na het ondertekenen van de koopovereenkomst ingepland, meestal binnen 14 dagen na het aflopen van de bedenktijd. Op deze manier kan een verkoper sneller schakelen voor het geval de koop wordt ontbonden.

No-risk clausule

Een no-risk clausule kan bijvoorbeeld worden opgenomen in een koopovereenkomst voor een woning waarbij de koper eerst nog zijn eigen woning moet verkopen voordat hij de nieuwe woning kan betalen. Als de koper zijn eigen woning niet binnen een bepaalde periode kan verkopen, kan hij de koopovereenkomst ontbinden zonder boete te hoeven betalen.

In dit geval is de koop van een woning volkomen afhankelijk van de verkoop van een andere woning. Er wordt dan ook in de koopovereenkomst vastgelegd voor welke datum en minimale koopsom de woning verkocht moet zijn om de koop te kunnen ontbinden. Omdat een verkoopproces soms wel maanden kan duren, zal in de tussentijd de woning ‘verkocht onder voorbehoud’ zijn.

Hoe lang kan een huis verkocht onder voorbehoud staan?

Gemiddeld kan dit 4 tot 6 weken duren. Wanneer sprake is van een voorbehoud verkoop eigen woning kan dit gemiddeld 6 maanden duren. Er is op dat moment sprake van een onherroepelijke koop, de status op funda verandert dan ook automatisch.

Dit houdt ook in dat het biedlogboek vrijgegeven kan worden aan de overige kandidaten die een bod hebben uitgebracht op de woning.

Kan je nog bieden op een huis verkocht onder voorbehoud?

Ondanks dat de koop nog niet definitief is, is er wel sprake van een schriftelijke overeenkomst waar de verkoper aan gehouden is. Als kandidaat mag je zeker interesse tonen en bijvoorbeeld en vragen voor een plekje op de reservelijst, maar je mag geen bod uitbrengen op de woning.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter