Nieuws:

Makelaar kiezen: 5 tips voor de beste keuze

Makelaar kiezen

Makelaar kiezen anno 2021, met alle vergelijkingen en ervaringen op internet lijkt het zo makkelijk. Toch is het een belangrijke keuze, want het verkopen of kopen van een woning is een grote stap in je leven. De keuze is en blijft natuurlijk altijd persoonlijk, maar in deze blogpost helpen we jou graag met enkele tips! Zo kan ook jij jouw woning succesvol verkopen!

Tip 1: Nodig meerdere makelaars uit

Misschien heb je zelf wel al een specifieke makelaar op het oog, maar vraag het ook eens na in je persoonlijke omgeving. De kans is groot dat je buren of vrienden nog goede aanbevelingen hebben.

Zoals met alles is het goed om ook makelaars te vergelijken. Het beste is advies is daarom om een aantal makelaars gewoon bij jou thuis uit te nodigen. Na al deze gesprekken heb je gelijk een beter overzicht van de verkoopadviezen en prijzen.

Tip 2: Kijk welke makelaars er actief zijn in jouw buurt

Bij de verkoop van een huis is het belangrijk dat de makelaar alle ins- en outs van jouw huis en de buurt kent. Hierdoor is het voor een makelaar simpelweg makkelijker te verkopen en kan hij kandidaten beter helpen. Kijk daarom eens welke makelaars er actief zijn bij jou in de buurt, of zoek specifiek naar buurtmakelaars.

Tip 3: Vergelijk recensies van verschillende makelaars

Door recensies te vergelijken krijg je al snel een goed beeld van de ervaringen van voorgaande klanten. Voor een goed beeld kun je beginnen bij Googlereviews. Tegenwoordig zijn er verschillende reviewsites te vinden, maar deze zijn niet allemaal objectief. Bij sommige sites kan je namelijk alleen een review achterlaten als je door een makelaar gevraagd wordt, hierdoor kan er een vertekenend beeld ontstaan door enkel de positieve recensies.

Tip 4: Vooral niet direct de goedkoopste makelaar kiezen

Goedkoop is duurkoop, ook bij het kiezen van een makelaar. Kies daarom niet direct voor de goedkoopste makelaar, maar vraag ook naar de verkoopresultaten het afgelopen jaar. Een goede makelaar kost wellicht op het eerste oog dan iets meer, maar bij een goed resultaat verdient dat zich altijd wel terug.

Vergelijk ook alle kosten goed en hoe deze zijn gespecificeerd. Let bijvoorbeeld op of de kosten voor de fotografie zijn inbegrepen en of een makelaar extra kosten hanteert voor het intrekken van een opdracht.

Los van de kosten draait het ook om ene persoonlijke klik met de makelaar. Wanneer jij geen goed gevoel hebt bij de werkwijze, zullen geïnteresseerden dat waarschijnlijk ook niet hebben. Het verkoopproces kan soms best intensief zijn en dan is het belangrijk dat je op jouw makelaar kan bouwen en diegene volledig vertrouwt.

Tip 5: Controleer de certificering van de makelaar

Controleer altijd of een makelaar is aangesloten bij een makelaarsvereniging. De drie grootste verenigingen in Nederland zijn op dit moment de VBO, NVM en Vastgoedpro. Deze verenigingen hanteren strenge eisen voor hun leden op het gebied van kwaliteit en opleiding. Je kunt meestal op de site van een brancheorganisatie, of een makelaarsregister, controleren of de makelaar daadwerkelijk is aangesloten.

Tegenwoordig zijn er in de media veel verhalen over ‘cowboys’ op de woningmarkt, vaak mensen die zich zonder enige kennis voordoen als makelaar. Onderschat vooral niet de (juridische) gevolgen wanneer er iets misgaat in het verkoopproces en jouw makelaar nauwelijks verantwoordelijk gehouden kan worden.

Zoals met alles zijn de slechte verhalen die je soms hoort vooral gebaseerd op de 1% van de makelaars die het voor de rest verpesten, maar omdat het bij de verkoop van je huis vaak om veel geld gaat, is een goede makelaar kiezen nog altijd heel belangrijk

Makelaar kiezen met het Eerlijk Bieden

Hopelijk hebben deze tips jou geholpen bij het kiezen van een makelaar. Wil jij zeker weten of jouw makelaar ook altijd volgens de geldende brancheregels werkt, let dan op de aansluiting bij Eerlijk Bieden. Aangesloten leden van Eerlijk Bieden werken volgens een nieuw verkoopsysteem waardoor een eerlijk verkoopproces gegarandeerd is. Zo kom jij nooit achteraf achter verrassingen te staan. Benieuwd naar de mogelijkheden van ons biedformulier van Eerlijk Bieden? Kijk dan hier, of vraag het jouw makelaar!

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter