Nieuws:

3 dagen bedenktijd koopovereenkomst, hoe werkt dit?

bedenktijd koopovereenkomst eerlijk bieden

De bedenktijd koopovereenkomst: Als je een huis koopt, is dat al snel één van de grootste aankopen in je leven. Het is dan ook niet heel vreemd dat je soms twijfelt of je de juiste keuze hebt gemaakt. Om kopers te beschermen is er daarom de wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning. In deze blog leggen we uit wat deze bedenktijd koopovereenkomst inhoudt en waar je als koper op moet letten.

Wat is de wettelijke bedenktijd koopovereenkomst?

De wettelijke bedenktijd houdt in dat je als koper van een woning na het tekenen van de koopovereenkomst nog drie dagen bedenktijd hebt. Tijdens deze dagen kun je alsnog van de koop afzien. In tegenstelling tot bijvoorbeeld voorbehouden, kan je in de bedenktijd afzien van de koop zonder opgaaf van reden of bewijslast.

Wanneer eindigt de bedenktijd?

De bedenktijd gaat in op de dag nadat de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend. Meer specifiek op de dag erop om 0:00 uur. De termijn eindigt op de derde dag 24:00 uur.

De wettelijke bedenktijd betreft hier drie kalenderdagen, dus weekenddagen en feestdagen worden ook meegeteld. Eindigt de bedenktijd bijvoorbeeld op een zaterdag, zondag of een feestdag, dan duurt de bedenktijd tot de eerstvolgende werkdag.

Is een langere bedenktijd mogelijk?

Ja, als partijen overeenstemming bereiken, dan is het mogelijk om de bedenktijd te verlengen. Houd er rekening mee dat 3 dagen het wettelijk minimum is, om deze reden is het niet toegestaan om de bedenktijd te verkorten.

Hoe kan ik afzien van de koop?

Als je gebruik wilt maken van de bedenktijd, moet je dat altijd schriftelijk doen. Dit kan per brief, maar ook per e-mail. Het is belangrijk dat je dit binnen de termijn van drie dagen doet, anders vervalt de bedenktijd. Let er ook op dat de verkoper de aanbetaling terug moet storten als je gebruik maakt van de bedenktijd. Als je zelf al kosten hebt gemaakt, bijvoorbeeld voor de hypotheekaanvraag of de bouwkundige keuring, dan kun je deze niet terugvorderen.

Wanneer heb ik recht op bedenktijd?

Je hebt als particuliere koper recht op de bedenktijd wanneer je een woning of vakantiehuis koopt. Er geldt geen bedenktijd voor de aankoop van: grond, woonboten, woonwagens, huurkoop, of een notariële openbare veiling.

Koop je een woning als een niet-natuurlijk persoon zoals een b.v. of holding of handel je voor een bedrijf of beroep, dan wordt dit gezien als de aankoop door een professionele partij. In deze situatie heb je geen recht op de drie dagen bedenktijd.

Conclusie

De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning geeft kopers de mogelijkheid om na het tekenen van het koopcontract nog drie dagen na te denken over de aankoop. Het is belangrijk om te weten wanneer de bedenktijd geldt en waar je als koper op moet letten. Door gebruik te maken van de bedenktijd kun je als koper voorkomen dat je overhaast beslissingen neemt en kun je nog eens goed overwegen of de aankoop echt bij je past.

Wil je meer informatie over het kopen van een huis, kijk dan zeker eens bij een van onze overige blogs!

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter