Nieuws:

Kan je een geaccepteerd bod intrekken?

Kan je een geaccepteerd bod intrekken

Als je hebt geboden op een huis hoop je natuurlijk altijd dat de verkoper jouw bod uitkiest. Maar wat als je bij de felicitatie van de makelaars toch nog twijfels krijgt: heb ik niet te veel betaald, is de buurt wel leuk genoeg, wordt de verbouwing niet te groot? De twijfel slaat toe, kortom: kan je een geaccepteerd bod intrekken?

Acceptatie van een bod

Allereerst is het goed om te weten dat er verschillende statussen zijn van een bod binnen een verkoopproces. Zo geldt een bod als het schriftelijk vast staat, zoals in een Biedlogboek. Op deze manier kan de makelaar het schriftelijk voorleggen aan de opdrachtgever.

Als de verkoper alle biedingen heeft onderzocht, zijn er een aantal opties: Afwijzen, een tegenvoorstel sturen, of gunnen (accepteren). Na een gunning vanuit de verkoper belt of mailt de makelaar meestal met voorwaardelijke felicitaties. Je bent dan weliswaar gekozen als toekomstige koper, maar om dit te beklinken moet er nog wel het een en ander op papier komen te staan.

Schriftelijk vastleggen

Na een gunning, of acceptatie kunnen zowel de verkoper als de koper nog afzien van de koop vanwege het zogenaamde schriftelijkheidsvereiste. Deze passage stelt dat de koopovereenkomst pas bindend is wanneer er een koopovereenkomst is ondertekend door beide partijen en de bedenktijd is verlopen.

Conclusie: Kan je een geaccepteerd bod intrekken?

Terugkomend op de vraag: kan je een geaccepteerd bod intrekken? Er zijn een aantal verschillende antwoorden op basis van jouw huidige situatie:

  • Er is nog geen koopovereenkomst opgemaakt: Het geaccepteerde bod kan ingetrokken worden.
  • Er is een koopovereenkomst, maar deze is nog niet ondertekend: Het geaccepteerde bod kan ingetrokken worden.
  • Er is een koopovereenkomst, deze is ondertekend, maar de wettelijke drie dagen bedenktijd zijn nog niet verlopen: Het geaccepteerde bod kan ingetrokken worden.
  • Er is een koopovereenkomst, deze is ondertekend en de wettelijke drie dagen bedenktijd zijn al verlopen: Het geaccepteerde bod kan niet meer ingetrokken worden.
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter