Nieuws:

Hoe bindend is een bod?

hoe bindend is een bod?

Hoe bindend is een bod?

Kortgezegd is een bod zelf niet direct bindend. Deze kan altijd nog gewijzigd of ingetrokken worden door de kandidaat. Het bod wordt pas juridisch bindend wanneer deze is verwerkt in een schriftelijke koopovereenkomst en het door beide partijen is ondertekend. Wanneer de drie dagen wettelijke bedenktijd zijn verlopen is de koop pas definitief rond.

Ging dit alles iets te snel? Geen zorgen, in onderstaand artikel leggen we alles nog eens rustig per stap uit. Zo weet jij precies waar je aan toe bent in jouw woningzoektocht.

Het uitbrengen van een bod

Na het uitbrengen van een bod is er nog geen (juridische) binding tussen de kandidaat en de verkoper. In de meeste gevallen wordt er een bod uitgebracht als openingsvoorstel, de kandidaat nodigt de verkoper en makelaar hiermee uit tot een onderhandeling.

Is er sprake van een verkoop door middel van een (gesloten) inschrijving, dan wordt het bod aangemerkt als een uiterst voorstel. Ook in dit geval is het bod nog niet bindend omdat er nog geen sprake is van een gunning.

In deze fase staat het jou als kandidaat compleet vrij om jouw bod te wijzigen of in te trekken.

Toewijzing van een bod

Met het toewijzen van een bod wordt bedoeld: een voorlopige (mondelinge) overeenkomst aangaan tussen de kandidaat en de verkoper. De toewijzing kan geschieden op basis van een openingsvoorstel, tijdens een onderhandeling, of op basis van gunning na een inschrijving. Door het toewijzen gaan de beide partijen een overeenkomst voorbereiden. In de praktijk houdt dit in dat de makelaar aan de slag gaat met het opstellen van een koopovereenkomst.

Als je als kandidaat-koper bent toegewezen, is het nog steeds mogelijk om jouw bod te wijzigen en in te trekken. Houdt er wel rekening mee dat je hierdoor waarschijnlijk niet meer in aanmerking kan komen als potentiële koper.

Ondertekening van de koopovereenkomst

Na de toewijzing worden de details van jouw bod verwerkt in een schriftelijke koopovereenkomst. Het concept hiervan wordt meestal gedeeld met de beide partijen ter controle. Als iedereen akkoord is met de inhoud kan er overgegaan worden tot het ondertekenen van de overeenkomst. Door deze stap wordt er voldaan aan de wettelijke eis van het schriftelijkheidsvereisten.

Tot het moment van ondertekenen kunnen beide partijen onder de koop uit. Het staat de kandidaat-koper daarom vrij om het bod nog te wijzigen of in te trekken. Houdt er wel rekening mee dat je hierdoor waarschijnlijk niet meer in aanmerking kan komen als potentiële koper.

Drie dagen wettelijke bedenktijd

Als beide partijen getekend hebben, starten de drie dagen wettelijke bedenktijd op het moment vanaf de laatste ondertekening. De verkoper kan op dit moment niet meer afzien van de koop, de koper kan dit zonder opgaaf van reden doen binnen de 72 uur na de bedenktijd (eventueel verlengd door nationale feestdagen).

Na het verlopen van de bedenktijd is het bod volledig bindend geworden. Wil je als koper toch nog afzien van de woning, dan is de kans groot dat je de wettelijke boete van 10% moet betalen over de transactieprijs uit jouw bod.

Rol van voorbehouden

Zijn er in jouw bod voorbehouden opgenomen zoals een financieel voorbehoud of een bouwtechnische keuring, dan kan de koop ontbonden worden onder specifieke voorwaarden. Krijg je de hypotheek niet rond of komen er hoge herstelkosten naar voren uit een bouwtechnisch onderzoek, dan gaat de koop niet door mits dit goed is aangegeven in jouw bod.

In deze blog hebben we je antwoord gegeven op de vraag: hoe bindend is een bod? Heb jij andere vragen over het verkoopproces, neem dan eens een kijkje in gerelateerde blogs of mail ons op support@eerlijkbieden.nl

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter