Nieuws:

Blockchain in de makelaardij

Blockchain in de makelaardij

Met de naderende verplichting van het biedlogboek wordt indirect ook het online bieden op een woning verplicht. Maar hoe wordt de betrouwbaarheid van biedingen, biedlogboeken en tussentijdse communicatie gewaarborgd? Eerlijk Bieden is de eerste partij die blockchain in de makelaardij toepast. In deze blog lees je hoe dit precies werkt en wat dit voor jou als consument inhoudt.

Is een bod wel echt een bod?

Het lijkt nu nog bulletproof: een volledig online biedplatform waar biedingen op woningen worden verzameld, kopers worden aangewezen etc. Dit zou immers de oplossing zijn tegen de sjoemelende makelaars. Maar de overstap naar een digitaal aankoopproces brengt ook vele nieuwe risico’s met zich mee. Hoe weet je bijvoorbeeld zeker dat er geen sprake is van nepbiedingen, hoe garandeer je dat er niet geknoeid is met het biedlogboek en is het online biedplatform zelf wel echt zo onafhankelijk en onpartijdig als ze beweren?

Deze – en waarschijnlijk nog veel meer toekomstige vragen – waren reden voor keurmerk en softwareleverancier Eerlijk Bieden om te onderzoeken hoe het systeem 100% betrouwbaar en autonoom kon worden. Er moest een oplossing komen voor eventuele fraude door de consument, makelaar en de beheerders van een online biedplatform zelf. Mochten er toch ongewenste aanpassingen optreden, dan zou dit altijd terug te vinden moeten zijn in een paper trail.

Blockchain in de makelaardij

Eerlijk Bieden heeft de pijlen nu gericht op een populaire hedendaagse techniek: de Blockchain. Schrik niet, de blockchaintechniek staat los van de complete chaos die deze week heerst op de cryptomarkt. Integendeel, de techniek is zelfs zeer geschikt om een compleet waterdicht proces in te richten op basis van cryptografie.

Eerlijk Bieden heeft een techniek ontwikkeld waarbij alle webpagina’s, documenten en biedlogboeken beveiligd zijn onder het nieuwe principe: Crypto verzegeling. Simpel gezegd houdt dit in dat bij elke nieuwe actie door een persoon of systeem een speciale zegel wordt aangemaakt. Deze zegel waarborgt de integriteit en oorsprong van een document, mail of bijvoorbeeld biedlogboek.

Enkel de rechthebbende van het document beschikt over een ‘geheime sleutel’ om de zegel in te zien. Zo kunnen wij waarborgen dat de juiste persoon altijd het originele document bezit. Omdat de sleutel automatisch wordt gegenereerd, kan deze ook niet zomaar gekraakt worden om het document alsnog aan te passen. De makelaar of beheerder kunnen hierdoor nooit zomaar ongezien de data wijzigen.

Blockchain in de makelaardij

Belang in het tuchtrecht

Blockchain in de makelaardij zal een steeds grotere rol gaan spelen in de toekomst. Wanneer bijvoorbeeld een misstand wordt aangetoond aan de hand van het biedlogboek zal waarschijnlijk bewijs opgevraagd moeten worden om een procedure te kunnen starten. Voorheen volstonden geprinte versies van mailtjes en WhatsAppberichten nog, maar deze zijn tegenwoordig steeds eenvoudiger te manipuleren. Omdat het biedlogboek volledig anoniem is én zal blijven, zal de blockchaintechnologie moeten toezien op de betrouwbaarheid van alle informatie.

De tuchtrechter kan hierdoor op basis van onomstotelijk bewijs vele malen gemakkelijker een uitspraak doen. Er hoeft immers niet meer gekeken te worden of het bewijs klopt, maar enkel wat het zegt.

De consument hoeft in dat geval ook niet meer aan te kloppen bij de beheerder van het online biedplatform, maar kan zelfstandig aantonen dat het bewijs betrouwbaar is aan de hand van de verzegeling. Zo stuurt Eerlijk Bieden bijvoorbeeld altijd een bevestiging van een bod door. Mocht een makelaar bijvoorbeeld claimen dat een bod nooit is aangekomen of andere details had, kan de consument heel eenvoudig het tegendeel bewijzen door de verzegelde bevestiging te deponeren bij de tuchtrechter.

Over Eerlijk Bieden

Benieuwd naar onze verdere toepassing van Blockchain in de makelaardij, of nieuwsgierig naar onze andere innovatieve oplossingen voor de woningmarkt? Neem dan zeker eens een kijkje bij de pagina’s over onze biedsoftware, of stuur gerust een mailtje bij vragen naar support@eerlijkbieden.nl.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter