Nieuws:

Nepbiedingen: hoe voorkomen wij fraude in het biedproces?

Fraude en nepbiedingen woningmarkt opsporen

Met de opkomst van het online bieden op huizen rijst er geleidelijk een nieuw potentieel probleem op: nepbiedingen. Bij Eerlijk Bieden hebben wij een eigen detectiesysteem opgezet om deze fraude vroegtijdig op te sporen. Hoe dit systeem werkt, lees je in deze blog!

Prijs opdrijven

Je kent het wel, je bent aan het bieden op een veilingsite of een online marktplaats en je wordt bij ieder bod met een kleine stap overboden. Het kan zijn dat je in een biedingsstrijd bent beland met een andere fanatieke gegadigde, maar het komt tegenwoordig ook steeds vaker voor dat de prijzen bij online verkopen bewust worden opgedreven door buitenstaanders. Bij de meeste online-aankopen is het nog relatief onschuldig, een verkoper laat vrienden meebieden om uiteindelijk op een gewenst resultaat te komen. Het is echter een ander verhaal als het niet langer meer gaat over een tweedehands tv, maar jouw beoogde droomwoning.

Het gevaar van nepbiedingen voor de woningmarkt.

In de huidige woningmarkt komt het nog altijd vaak voor dat je moet overbieden op een huis wanneer er meerdere geïnteresseerden zijn. In een biedproces mag een makelaar delen dat er verschillende biedingen zijn ingediend (zonder exacte bedragen te benoemen). Het is dan vervolgens aan jou of je een hoger bod uitbrengt of de onderhandelingen staakt. Om deze keuze goed te kunnen maken is het van groot belang om zeker te weten dat er daadwerkelijk overige biedingen zijn binnengekomen.

Voor de makelaar is het ook van groot belang dat de ingezonden biedingen legitiem zijn. Wanneer een kwaadwillende verkoper of kennissen de prijs op zouden willen drijven, is het door online bieden ineens een stuk laagdrempeliger geworden. Als een nietsvermoedende makelaar verschillende biedingen binnenkrijgt kan dit vervolgens leiden tot onbedoelde prijsopdrijving, immers is de makelaar volledig in de veronderstelling dat er verschillende gegadigden zijn.

Uiteraard worden alle biedingen (of het gebrek aan), volledig automatisch geregistreerd in het biedlogboek. Toch is het door anonimisering in sommige gevallen lastig om te achterhalen of het bod bewust is uitgebracht, of dat het enkel bedoeld is om prijsopdrijving te verdoezelen.

Fraudedetectiesysteem

Om deze soort van fraude tijdens een biedproces vroegtijdig op te sporen, hebben wij een uniek systeem ontwikkelt om de ‘echte’ biedingen te onderscheiden van nepbiedingen. Ieder bod krijgt op deze manier een bepaalde score mee. Scoort een bod laag, dan zijn er vermoedens van fraude. Hoe dit wij de score precies berekenen kunnen wij natuurlijk niet delen, dat zou immers blootleggen hoe er vervolgens alsnog gefraudeerd kan worden. Wat we wel kunnen delen is dat we geautomatiseerd een aantal kernpunten in een bod controleren.

Naast het geautomatiseerde systeem, keuren wij bepaalde twijfel gevallen handmatig. Op deze manier zorgen wij er voor dat biedingen niet ten onrechte worden verwijderd. Samen met ons technische team blijven we deze werkwijze continue bijschaven om de nauwkeurigheid te verbeteren.

Wat doen we in het geval van fraude?

Eerlijk Bieden is een keurmerk voor makelaars, wat een eerlijk verkoopproces moet garanderen. Elke vorm van fraude wordt daarom zeer streng veroordeeld. Afhankelijk van de overtreding en degene die de overtreding beging, zijn er verschillende stappen die Eerlijk Bieden kan zetten. Wanneer bijvoorbeeld duidelijk wordt dat een makelaar in ons systeem heeft gefraudeerd, wordt er direct melding gemaakt bij de betrokken branchevereniging. Wanneer blijkt dat de gedragscode is overtreden, zal de overkoepelende tuchtrechter de zaak verder afhandelen. In de tussentijd worden makelaars geschorst van Eerlijk Bieden tot nadere orde.

Op deze manier waarborgen wij de kwaliteit van het keurmerk en zorgen wij voor een zorgeloze online verkoop van woningen. Benieuwd welke softwareoplossingen Eerlijk Bieden nog meer biedt, neem dan een kijkje op bij onze biedsoftware.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter