Nieuws:

Bouwkundige keuring kosten: geld besparen, of belangrijke investering?

bouwkundige keuring kosten

Je zult het vaker tegenkomen bij online bieden, de mogelijkheid om een bouwkundige keuring op te nemen als voorbehoud. Hoewel het misschien verleidelijk is om te proberen geld te besparen door deze optie over te slaan, is het belangrijk om de kosten van een bouwkundige keuring af te zetten tegen de mogelijke risico’s. In deze blog praten we je daarom bij over de voordelen van een bouwkundige keuring.

Waarom een bouwkundige keuring opnemen als voorwaarde?

Tijdens een bezichtiging heb je misschien beperkt de tijd om de woning écht goed te bekijken. Door een bouwkundige keuring op te nemen als voorbehoud, kan een expert kritisch de staat van de woning vaststellen. Dit helpt jou als kandidaat-koper om eventuele verborgen gebreken of potentiële problemen te ontdekken voordat je juridisch verbonden bent. Hieronder zijn enkele belangrijke redenen waarom een bouwkundige keuring de moeite waard is:

  1. Gebreken opsporen: Bouwkundige keurders zijn speciaal opgeleid om te zoeken naar tekenen van slijtage, structurele problemen, vochtproblemen en andere kwesties die de waarde van een woning kunnen verminderen.
  2. Onderhandelingsmogelijkheden: Als de keurder gebreken vindt, geeft dit kopers de mogelijkheid om te onderhandelen over de prijs van het huis of om de verkoper te vragen eventuele noodzakelijke reparaties uit te voeren.
  3. Budgetplanning: De informatie die uit de inspectie naar voren komt, stelt kopers in staat om een realistische onderhoudsplanning of MJOP. In de meeste gevallen wordt een indicatie hiervan zelfs aangehecht aan het rapport.
  4. Financiering en verzekering: Sommige financiële instellingen en verzekeraars kunnen een bouwkundige keuring vereisen voordat ze een hypotheek verstrekken of een verzekering aanbieden. Een positieve keuringsrapport kan helpen bij het veiligstellen van financiering en het verkrijgen van een gunstige verzekeringspremie.

Bouwkundige keuring kosten?

De kosten van een bouwkundige keuring variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie van het pand, de grootte en leeftijd van het huis, en de ervaring van de inspecteur. Gemiddeld kun je verwachten dat een bouwkundige keuring ergens tussen de € 300 en € 600 kost. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een grote uitgave, maar het kan zichzelf op vele manieren terugbetalen.

Voorkomen van grote problemen

Een bouwkundige keuring kan helpen om grotere financiële problemen te voorkomen. Stel je voor dat je een huis koopt zonder inspectie en later ontdekt dat het ernstige problemen heeft, zoals structurele schade of verborgen gebreken. De kosten om deze problemen te verhelpen kunnen in sommige gevallen in de tienduizenden euro’s lopen.

Bij de aankoop van een woning heeft de koper een wettelijke verplichting tot onderzoek, ook wel de onderzoeksplicht genoemd. Omdat de verkoper niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor elk geconstateerd gebrek, is de aansprakelijkheid van de verkoper beperkt tot gebreken die vooraf zichtbaar waren of die met grondig onderzoek hadden kunnen worden ontdekt. Met andere woorden, de verantwoordelijkheid om de woning te onderzoeken ligt bij de koper. Als de koper zich niet aan zijn onderzoeksplicht houdt, kan het achteraf erg moeilijk zijn om de verkoper zelfs voor verborgen gebreken aansprakelijk te stellen.

Conclusie

Hoewel de kosten van een bouwkundige keuring aanvankelijk misschien hoog lijken, zijn ze slechts een fractie van de kosten die gepaard gaan met het kopen van een huis. Daarbij kan het veel toekomstige problemen en voldoe je gelijk aan de onderzoeksplicht.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter