Nieuws:

Bieden zonder voorbehoud van financiering

Bieden zonder voorbehoud van financiering

Bieden zonder voorbehoud van financiering, in de verhitte woningmarkt lijkt het steeds vaker voor te komen. Het klinkt misschien als een interessante optie om zo meer kans te maken op jouw droomwoning, maar let op de grote risico’s! In deze blog leggen wij jou uit waarom het belangrijk is om goed na te gaan of je kan en wil bieden zonder voorbehoud van financiering.

Wat is een voorbehoud van financiering?

Voordat de risico’s besproken worden, eerst nog kort wat het voorbehoud eigenlijk inhoudt. De meeste mensen die een woning kopen doen dit door een hypotheek af te sluiten bij een bank. Het daadwerkelijk regelen van deze hypotheek start meestal wanneer je de koper bent geworden.

Vanaf dat moment wordt alles gecontroleerd zoals jouw inkomen, of eventuele schulden. Aanvullend wil de bank meestal een taxatie van de woning krijgen. Hiermee weet de bank zeker dat er voldoende waarborg is voor het geval je de hypotheek niet meer kan betalen.

Het kan voorkomen dat de bank besluit het bedrag niet uit te lenen. Bijvoorbeeld omdat je een tijdelijk contract hebt, of omdat de taxatiewaarde te laag uitvalt. Wanneer je een financieel voorbehoud hebt opgenomen in je bod, kun je de koop in zulke gevallen kosteloos ontbinden.

De risico’s van het bieden zonder voorbehoud van financiering

Juist in de huidige krappe woningmarkt lijkt het aantrekkelijk om te bieden zonder een voorbehoud van financiering. De verkoper heeft daarmee een stuk meer zekerheid. Hierdoor kunnen voorbehouden meespelen in het gunningsproces van een verkoper.

Toch is het verstandig om de risico’s niet te onderschatten. Stel je hebt geboden zonder voorbehouden en je krijgt de hypotheek niet rond, dan ben je nog altijd verplicht om het huis af te nemen. Dit lukt natuurlijk in de praktijk bijna niemand, waardoor er al snel een boete van 10% van de koopsom wordt gehanteerd.

Voorbeeld: een gemiddelde woning in Nederland kost nu ongeveer 334.000 euro. Een boete in een dergelijk geval is dan al 33.400 euro!

Denk daarom altijd goed na over het opnemen van een financieel voorbehoud. Als het tegen zit moet je een boete betalen en heb je uiteindelijk nog steeds geen woning.

Hoe neem je een voorbehoud van financiering goed op?

Als je gebruik wilt maken van een financieel voorbehoud dien je een aantal vaste waarde op te geven bij het uitbrengen van een bod. Het lijkt misschien veel informatie, maar dit is nodig om correct op te nemen in een koopovereenkomst. Daarnaast kan een makelaar, wanneer er meer informatie wordt opgevraagd, ook beter de verkoper informeren over een geschikte koper.

Een voorbehoud van financiering moet de volgende punten bevatten:

1. De hoogte van het bedrag

Je kan er voor kiezen om het voorbehoud te laten gelden voor de volledige koopsom of slechts een gedeelte. Beschik je bijvoorbeeld over spaargeld wat je wilt inzetten voor de koop van een woning, dan heb je automatisch minder hypotheek nodig.

2. De duur van het voorbehoud

In de meeste gevallen geef je aan hoe lang je nodig denkt te hebben voor het regelen van de hypotheek. Doorgaans is dit tussen de 4 en 8 weken. Let op: tegenwoordig wordt er veel online geadverteerd met hypotheken die snel te regelen zijn. Laat je desondanks toch goed adviseren over deze producten. Met name op de verhitte woningmarkt kunnen de wachttijden voor een hypotheek flink oplopen!

Optioneel: verklaring adviseur

Ben je ter voorbereiding van jouw zoektocht al naar een hypotheekadviseur of financieel adviseur geweest? Dan kan een eventuele verklaring van pas komen bij het uitbrengen van een bod. Met een dergelijke verklaring kan je laten merken aan de makelaar en verkoper dat er minder risico is bij het verkrijgen van een hypotheek.

Voorbehouden via Eerlijk Bieden

In het online biedsysteem van Eerlijk Bieden kun je gemakkelijk al je voorbehouden voor een bod doorgeven. Door de inzet van de ‘digitale notaris methode’ kan jij in alle rust overwegen welke voorbehouden je eventueel wilt opnemen, zodat je geen onnodige risico’s hoeft te nemen! Meer informatie over het financieel voorbehoud kan je hier terugvinden.

Veel succes met het bieden op jouw nieuwe thuis!

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter