Nieuws:

Online huizen veiling, hoe werkt het?

huizen veiling online

Eerlijk Bieden heeft een nieuwe verkoopmethode gelanceerd voor extra transparantie: de online huizen veiling. Naast de Gesloten Inschrijving en Regulier Bieden is er hierdoor een extra mogelijkheid tot een transparant Biedlogboek. Maar hoe werkt deze nieuwe methode eigenlijk, wij leggen het je uit.

Het principe van een huizen veiling

Als je tegenwoordig een bod doet op een woning, dan is de kans groot dat dit gaat in een gesloten proces. De makelaar vraagt om een bod in te zenden (eventueel voor een deadline), waarna er gunning plaatsvindt. Alhoewel deze verkoopmethode dankzij de technische regels van Eerlijk Bieden goed verlopen, is het nog altijd een soort van black-box. Zo weet je niet of er andere kandidaten een bod hebben uitgebracht, laat staan hoeveel.

Bij de huizen veiling van Eerlijk Bieden werkt dit net even wat anders. Je krijgt allereerst nog altijd een uitnodiging van de makelaar om een bod uit te brengen voor een deadline, maar in tegenstelling tot de voorgaande verkoopmethode zie je nu real-time overige biedingen van kandidaten. Op deze manier kan je snel reageren op de biedingen van andere kandidaten en betaal je nooit teveel.

huizen veiling
Voorbeeld online huizen veiling in Eerlijk Bieden

Hoe werkt de huizen veiling?

Het principe is eigenlijk heel simpel. Van de makelaar ontvang je als geïnteresseerde een uitnodiging om mee te bieden. Na een korte registratie kan je direct aan de slag. De eerste bieder moet minimaal de ‘vanaf-prijs’ bieden, alle volgende kandidaten bieden in stappen van € 500 euro. Dit bedrag is gekozen om een te druk proces te voorkomen waarbij kandidaten worden overboden met bedragen zoals € 1 euro. Door het opbieden is deze functie vergelijkbaar met bieden zoals je wellicht gewend bent van Marktplaats of Vakantieveilingen.

Vooraf en tussentijds is het altijd mogelijk om de voorwaarde van het bod aan te passen. Op deze manier kan je niet alleen reageren op de prijs van een kandidaat, maar ook op onderdelen zoals eventuele voorbehouden in het bod.

Verlenging van de deadline

Deze verkoopmethode moet iedereen de kans geven om een droomwoning te bemachtigen. Voor kandidaten die minder vaardig zijn met de computer is er daarom een systeemregel opgezet die de deadline met twee minuten verlengd als er in de laatste twee minuten een bod wordt uitgebracht. Op deze manier heeft iedereen voldoende tijd om te reageren op een last-minute bod.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter