Tips voor starters: hoe werkt het bieden op een huis?

Waar moet je beginnen?

Het is een vraag waar veel starters vaak mee zitten. Je hebt net een bezichtiging gehad en je weet het zeker, dit is je droomwoning! Maar hoe kan je eigenlijk bieden op een huis? Dit artikel behandelt alle tips voor jouw winnende bod!

1. Vraag naar de verkoopmethode

In principe geeft een makelaar altijd vooraf, of tijdens bezichtigingen, aan welke verkoopmethode er wordt gehanteerd. In de meeste gevallen is er tegenwoordig sprake van een verkoop via een inschrijving. Dit wil zeggen dat je voor een bepaalde deadline jouw bod kenbaar kan maken aan de makelaar. Overige biedmethoden kunnen verschillen per makelaar of regio, zo zijn er bijvoorbeeld het Haarlemse en Amsterdamse biedsysteem.

2. Dien jouw bod in

Afhankelijk van de verkoopmethode zijn er verschillende manieren om jouw bod kenbaar te maken, bijna altijd moet dit schriftelijk. Soms krijg je van de makelaar een formulier wat je kan invullen en weer terug kan sturen, in de meeste gevallen moet je echter een mailtje sturen met daarin al jouw gegevens.

Voorbeeld van een bod op een huis

Je hebt goed je huiswerk gedaan van tevoren en wilt gaan bieden op een woning. Het is van belang dat jij alle punten benoemd die van belang kunnen zijn voor een verkoper om jouw bod in overweging te nemen. Hieronder is een voorbeeld van de punten die je in jouw bod kan meenemen.

De gegevens van de koper(s)

Geef altijd de contactgegevens van jou en je eventuele partner op. Al is het alleen maar zodat de makelaar jou weer kan bereiken!

De koopsom

De koopsom is eigenlijk niets anders dan het bedrag bent dat jij bereid bent te betalen voor de woning.

Bieden op huis onder voorbehoud

Ontbindende voorwaarden zijn er om jou als kandidaat-koper te beschermen. Als je gebruik wilt maken van ontbindende voorwaarden moet je deze bij het uitbrengen van je bieding al vooraf benoemen. De meest voorkomende voorbehouden zijn een ‘financieel voorbehoud’, ‘bouwtechnische keuring’ en de ‘No-risk clausule’. Neem je een financieel voorbehoud op, geef dan bij voorkeur ook op hoe lang dit voorbehoud duurt en welk bedrag je wilt lenen.

Geef goed op van welke ontbindende voorwaarden je gebruik wilt maken, doe je dit niet en kan je om welke reden dan ook de woning toch niet kopen, dan staat er een boete op van 10% van de koopsom!

Voorkeur oplevering

Ten slotte is het goed om aan te geven wanneer je zou willen intrekken in de woning. De makelaar geeft meestal de wensen van de verkopers al door. Voor een verkoper kan het van belang zijn dat zijn of haar voorkeur overeenkomt jouw plannen.

Als jij bijvoorbeeld pas over een half jaar wil intrekken moet de verkoper daar al die tijd op wachten en dubbele kosten maken.

3. Wachten tot het resultaat

De makelaar gaat ongeacht de verkoopmethode altijd in overleg met de verkoper om de biedingen te bespreken. Het kan daarom een tijdje duren voordat de uitslag van de verkoop binnen is. Meer informatie over dat proces vind je hier.

Bieden via Eerlijk Bieden

Om de onderlinge verschillen tussen biedingen te verkleinen, heeft Eerlijk Bieden een overzichtelijk online biedformulier ontwikkeld waardoor iedereen dezelfde informatie kan achterlaten. Zo hoef jij je nooit meer zorgen te maken of je bepaalde punten over het hoofd hebt gezien.

Tijdens het uitbrengen van een bod toch nog vragen, dan kan je in dezelfde omgeving ons altijd om hulp vragen! Benieuwd naar de mogelijkheden van het keurmerk van Eerlijk Bieden kijk dan hier, of vraag het jouw makelaar!

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter