Nieuws:

Overbieden op een huis, is het nog nodig?

overbieden op een huis

Overbieden op een huis lang de norm

Overbieden op een huis was een aantal jarenlang de norm op de woningmarkt. Bedragen van meer dan een ton boven de vraagprijs keek niemand meer van op. Toch lijken verschillende bronnen aan te geven dat de woningmarkt langzamerhand afkoelt. Eerlijk Bieden gaat op onderzoek uit of het dan nog steeds noodzakelijk is om te overbieden.

Huizenmarkt aan het afkoelen

Tot een aantal maanden geleden was het een totale chaos op de woningmarkt: te weinig aanbod, historisch lage rente en een enorme vraag naar woningen. Sinds de oorlog in Oekraïne en de snelle rentestijging lijkt het tij op de woningmarkt langzamerhand te keren. Er komen steeds meer woningen te koop en het aantal bezichtigingen loopt geleidelijk terug. In theorie zouden de huizenprijzen bij meer aanbod en minder vraag dan ook snel moeten stagneren, of zelfs dalen.

Toch komt dit beeld nog niet naar voren in de praktijk. Het is weliswaar zo dat er minder kandidaten zijn voor één woning en onderhandelen weer mogelijk is, maar de echte prijsdaling blijft vooralsnog uit. Makelaars zien overigens wel steeds vaker terug dat met name de unieke huizen en klushuizen minder hard gaan dan voorheen. Dit wordt verklaard door de hoge kosten voor bouwmaterialen en het tekort aan personeel in de bouw.

Een andere verklaring voor de hoge huizenprijzen is het feit dat veel mensen nog steeds een bepaalde prijs voor hun woning verwachten. Dit komt met name voor bij huishoudens die een nieuwbouwwoning hebben aangekocht die pas over maanden of jaren gereed is. Omdat de nieuwbouwwoning dan al gekocht is moeten ze wel een hoge vraagprijs hanteren om niet achter te blijven met een restschuld.

Moet je nog steeds overbieden op een huis?

Ook uit de data van Eerlijk Bieden is op te merken dat het aantal bieders de afgelopen maanden met circa 35% is afgenomen. Wat wel opvalt, is dat het uiteindelijke verkoopprijs niet significant verschilt ten opzichte van voorgaande maanden. Waarschijnlijk komt dit omdat – ondanks het stijgende aanbod op de woningmarkt – er nog altijd veel woningzoekers actief zijn. Daarnaast zijn er al verschillende hypotheekadviseurs die melden dat de rente in de aankomende weken zal gaan dalen.

In het kort is er helaas geen eenduidig antwoord op de vraag of je nog altijd moet overbieden op een huis. Op dit moment is er sprake van grote regionale verschillen en kan ook het type woning meespelen. Wel hebben wij een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet voor jouw volgende bod.

Tips bieden op een huis

Gebruik onderstaande tips zodat jij met een gerust hart kan bieden en wonen.

1. Lees alle stukken van de woning goed door

Voordat je een bod uitbrengt is het van groot belang dat je alle documenten goed controleert. Met de Dataroom van Eerlijk Bieden is dit een stuk eenvoudiger geworden. Twijfel je over bepaalde documenten, of juist het ontbreken ervan, vraag dit dan altijd na bij de verkopend makelaar.

2. Schakel een hypotheekadviseur in

De zoekers van aankoopmakelaars hebben altijd een streepje voor omdat deze standaard gecheckt worden door een hypotheekadviseur. Het is dan ook raadzaam om zelf ook vrijblijvend op gesprek te gaan bij een hypotheekadviseur, vooral wanneer je van plan bent om te overbieden op een huis.

Door te vermelden dat jouw bod is onderbouwd door een hypotheekadviseur neem je direct alle twijfel weg bij de verkoper en de makelaar. Dit is belangrijk want een verkoper zit niet te wachten op een ontbinding van de koopovereenkomst omdat de koper de financiële niet rond krijgt.

3. Werk alle details van je bod goed uit

De verkoper en makelaar krijgen vaak meerdere biedingen binnen op een woning. Naast de koopsom wordt er ook gekeken of het bod überhaupt haalbaar is. Neem daarom goed de tijd om jouw bod nader uit te leggen. Benoem bijvoorbeeld specifiek wanneer je wenst dat de overdracht bij de notaris plaatsvindt.

4. Vraag advies aan een aankoopmakelaar

Het lijkt misschien op voorhand een grote investering om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar deze kan je ook een hoop geld besparen. Door inzicht in speciale data kan een aankoopmakelaar jouw helpen bij een reëel bod, zo weet je dat je nooit te veel zal overbieden op een huis.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter