Nieuws:

De digitale koopovereenkomst, hoe werkt dat?

digitale koopovereenkomst

Het is gelukt, Eerlijk Bieden heeft als eerste partij in Nederland de koopovereenkomst voor bestaande woningen weten te automatiseren en digitaliseren. De digitale koopovereenkomst is daarmee nu officieel een feit. In deze blog leggen we je graag uit waarom dit van belang is en wat dit voor jou als consument betekend!

Handwerk en onnodige fouten

Als je vandaag de dag wordt aangewezen als koper krijg je waarschijnlijk te horen: “we gaan direct aan de slag met het opmaken van de koopovereenkomst”. Hier gaat dan meestal nog een tijdje overheen, in sommige gevallen zelfs een aantal dagen, waarna je de conceptversie per mail toegestuurd krijgt van de makelaar. Het proces loopt vervolgens nog meer vertraging op als je merkt dat er fouten zijn gemaakt in jouw personalia, of de voorwaarden van het bod. Het resultaat: onnodige vertraging en frustratie in het verkoopproces.

Bij Eerlijk Bieden vonden wij dat dit proces sneller en nauwkeuriger moest kunnen. Aan de hand van onze eigen online tools en brondata kunnen wij daarom een volledige en nauwkeurige koopovereenkomst opmaken in slechts één muisklik. Door slimme automatisering wordt het aantal fouten hierdoor beperkt tot het absolute minimum.

Demovideo van de digitale koopovereenkomst

Begrijpelijk door technologie

Doordat de koopovereenkomst vanaf nu volledig digitaal opgezet kan worden, is het ook mogelijk om nieuwe technologieën hierop toe te passen. In het verleden kon het bijvoorbeeld nog wel eens gebeuren dat er een typefout werd gemaakt in de kadastrale aanduiding met alle gevolgen van dien. In de digitale koopovereenkomst worden de percelen automatisch omgezet naar een link die wijst naar een online kaartlezer. Zo weet je altijd van tevoren precies wat je koopt!

Doordat de koopovereenkomst gedeeld zal worden met verschillende partijen zoals banken en notarissen is het vervolgens van belang dat iedereen dezelfde ’taal’ spreekt. Bedoelt de makelaar bijvoorbeeld hetzelfde met het woord ‘onderpand’ als de notaris en de taxateur? Om problemen nu en inde toekomst te vermijden is de koopovereenkomst altijd gelinkt aan de uitgebreide taxonomie van stichting Zorgeloos Vastgoed. Deze ziet er met alle ketenpartners op toe dat de digitale koopovereenkomst uniform gedistribueerd kan worden onder externe partijen.

Los van de ’technische taal’ zou het natuurlijk ook handig zijn voor expats om de koopovereenkomst in een andere taal te kunnen lezen. Wij hebben er daarom voor gezorgd dat de volledige overeenkomst in onze web-viewer direct te vertalen is van het Nederlands naar Engels met een druk op de knop. Hierdoor hoeft er geen gebruik meer gemaakt te worden van foutgevoelige online vertaalmiddelen.

Mochten er een wijziging aangebracht worden in de digitale koopovereenkomst door de makelaar dan worden deze ook automatisch opgeslagen in het versiebeheer. Zo is er altijd een log aanwezig in het geval van een dispuut.

De digitale koopovereenkomst en het schriftelijkheidsvereiste

Dankzij de snelheid van het genereren van de koopovereenkomst worden ook andere problemen op de woningmarkt opgelost. De afgelopen maanden is het schriftelijkheidsvereiste veelvuldig besproken. In het kort komt het erop neer dat makelaars nog biedingen moeten doorgeven aan de verkoper, zelfs wanneer er al een mondelinge overeenstemming is. Dit is tot op de dag van vandaag mogelijk geweest omdat er in sommige gevallen een aantal dagen tijd kon zitten tussen de mondelinge overeenstemming en een dubbelgetekende koopovereenkomst. Doordat een digitale koopovereenkomst nu al in één seconde gegenereerd kan worden, behoort dit probleem tot de verleden tijd.

Ook in de huidige markt biedt dit voordelen. Zo kan een verkoper veel sneller een koop afronden met een geïnteresseerde kandidaat wanneer die niet meer afhankelijk is van de kantooruren van de makelaar. Met een deadline op vrijdagmiddag hoeven beide partijen niet meer een weekend lang te wachten op een schriftelijke verbintenis.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter