Nieuws:

Recht van gunning, wat houdt dit precies in?

recht van gunning

Het ‘recht van gunning’ is een belangrijke term in de Nederlandse vastgoedmarkt die vaak verwarrend kan zijn voor kandidaat-kopers. Simpelweg houdt het in dat een verkoper van een woning de vrijheid heeft om een koper te selecteren, zelfs wanneer er hogere biedingen zijn ingediend. Dit kan frustrerend zijn voor kandidaten die denken dat het hoogste bod automatisch leidt tot de aankoop van de woning, maar het is belangrijk om te begrijpen wat het ‘recht van gunning’ inhoudt voordat u een bod uitbrengt, in deze blog leggen we het graag voor je uit!

Wat is het recht van gunning?

Bij (vastgoed)veilingen is het meestal zo dat de hoogste bieder het object ‘wint’ en daarmee de koper wordt. In een spannende race wordt er tegen elkaar opgeboden totdat er één iemand overblijft. Op de woningmarkt ligt dit meestal net wat anders.

Het ‘recht van gunning’ is een term die vaak terug te vinden is in koopovereenkomsten of aanbiedingsteksten op funda. Simpelweg houdt het in dat de verkoper van een woning de vrijheid heeft om te bepalen aan wie hij de woning wil verkopen, zelfs als er hogere biedingen zijn ingediend. Dit kan inhouden dat een koper die het hoogste bod heeft uitgebracht, niet per se de koper zal worden.

Waarom wordt het recht van gunning gebruikt?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een verkoper het ‘recht van gunning’ wil inzetten. Soms willen verkopers simpelweg de mogelijkheid hebben om te kiezen met wie ze zaken willen doen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de verkoper de kandidaat-koper al kennen (familie of vrienden), maar ook omdat ze de woning niet willen gunnen aan bepaalde doelgroepen. Een populair voorbeeld daarvan is een 96-jarige verkoper die besloot om haar woning niet te gunnen aan beleggers, om zo starters meer mogelijkheden te bieden.

In tegenstelling tot voorgaand voorbeeld kan het ook juist weer gebeuren dat een verkoper wel aan een professionele partij zoals een belegger gunt. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat deze betere randvoorwaarden hebben en doorgaans sneller kunnen handelen dan een particuliere koper. Daarnaast geldt er voor deze partijen geen bedenktijd, waardoor het (ondanks een hoger bod van een particulier) interessant kan zijn om in overweging te nemen.

Wat de afgelopen twee jaar steeds vaker voorkwam was de gunning op basis van motivatie. Een kandidaat levert dan een stukje tekst aan voor de verkopers en makelaar ter motivatie van hun bod. In deze motivatiebrief kunnen persoonlijke noten toegevoegd worden over het huishouden, maar bijvoorbeeld ook een uitleg over de gehanteerde voorbehouden uit het bod. In sommige gevallen werd dit briefje zo populair dat er zelfs bedrijven zijn opgericht die dit op grote schaal automatisch konden bezorgen.

Het recht van gunning in het biedlogboek

In het verplichte Biedlogboek zijn tegenwoordig alle biedingen terug te vinden op een woning. Juist in dit overzicht is het van belang om het recht van gunning in het achterhoofd te houden. Regelmatig krijgt Eerlijk Bieden vragen van bezorgde kandidaten die misstanden vermoeden omdat zij het hoogste bod hadden uitgebracht, maar uiteindelijk niet zijn toegewezen als koper.

In het biedlogboek zijn daarom ook de aanvullende voorwaarden uit het bod terug te vinden. Bijvoorbeeld informatie over voorbehouden en voorkeuren in de oplevering. Het enige wat niet wordt getoond is de motivatie van kandidaten, vanwege de privacy van kandidaten is ervoor gekozen om deze niet te tonen in het overzicht.

Verkopers ontvangen van Eerlijk Bieden altijd dezelfde informatie als de makelaar. Mocht je desondanks vragen hebben over de keuze van een verkoper, dan zou je de verkopend makelaar eventueel om onderbouwing kunnen vragen. Let op: de verkoper is niet verplicht om de keuze te onderbouwen.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter