WWFT check: geautomatiseerd voor makelaars

WWFT check

Als eerste de WWFT check in Nederland

Eerlijk Bieden heeft vorige week als eerste softwarepartij in Nederland de geautomatiseerde WWFT check uitgerold. Het handhaven van de WWFT voor makelaars is hierdoor nu een fluitje van een cent geworden! Aan de hand van een geavanceerde persoonsscreening en een gestandaardiseerde vragenlijst, krijgt de makelaar eenduidig advies over een transactie. De makelaar hoeft hierdoor nooit meer op subjectieve basis te gissen of een transactie al dan niet door kan gaan. Aan het eind van het proces volgt een onderbouwde go, of no-go.

Het enige wat de makelaar zelf nog hoeft te doen is het dossier beoordelen aan de hand van de aangeleverde informatie op basis van een handreiking. Het resultaat is een overzichtelijk en auditable rapport wat eventueel overlegd kan worden met de FIU.

Wat wordt er gecontroleerd?

Om fraude en ondermijning te voorkomen, worden alle betrokkenen in het proces adequaat gescreend. Zo vinden onder andere de volgende checks plaats:

  • Sancties tegen de persoon of organisatie;
  • Controle op een politiek prominent persoon;
  • Adverse media;
  • Controle bij wetshandhavende instanties;
  • Controle bij financiële toezichthouders;
  • Controle in de insolventieregisters;
  • Controle in de curatele- en bewindsregisters;
  • Controle op gediskwalificeerde bestuurders;
  • Check op geografisch risico.

Belang voor de branche

En dat is hard nodig ook! Uit verschillende onderzoeken en nieuwsartikelen blijkt helaas dat de naleving van de WWFT in de makelaarsbranche nog altijd ver achterloopt, met alle gevolgen van dien. Het beoogde effect van de WWFT – in een sector die bij uitstek al zeer gevoelig is voor witwassen en fraude– zal hierdoor in rap tempo verwateren.

WWFT check voor makelaars
WWFT check voor makelaars

Speciale partnership

Door het WWFT proces voor makelaars te automatiseren, hopen we met Eerlijk Bieden een steentje bij te dragen aan het voorkomen van fraude en misbruik binnen de vastgoedsector. Om dit probleem te tackelen hebben we de hulp ingeschakeld van onze nieuwe partner SCOPE Fintech Solutions. Deze partij is al jaren gespecialiseerd in KYC en Compliance oplossingen.

Eerlijk Bieden oprichter Lourens Pel is blij met de nieuwe samenwerking: “Wij zijn altijd zeer kritisch bij het aangaan van nieuwe samenwerkingen. Omdat wij kwaliteit en gebruiksgemak hoog in het vaandel hebben staan, zijn wij standaard al op zoek naar een partij die dezelfde waarden uitdraagt. Al na de eerste sessies werd dit gelukkig bevestigd. Uiteindelijk heeft de intensieve samenwerking tot een primeur geleid in Nederland: de automatisering van de WWFT check. Ik denk dat we daar beiden ontzettend trots op kunnen zijn en dat het de basis vormt voor veel meer nieuwe innovatie in de branche.”

Direct te testen voor alle makelaars

Ben jij als makelaar benieuwd naar de mogelijkheden van de WWFT check, de digitale koopovereenkomst, of simpelweg onze biedsoftware. Maak dan direct een gratis demo-account aan!

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter