Nieuws:

‘Huis onder water’, wat houdt dit in?

huis onder water

Nu woningprijzen langzaam dalen zie je de term ‘huis onder water’ steeds vaker terugkomen. Maar wat houdt deze term precies in, geldt dit ook voor mij en wat kan ik ertegen doen? In deze blog leggen we het je precies uit!

Over de term: huis onder water

Wees gerust, de term heeft niets te maken met de waterhuishouding in de straat. Een huis onder water is een woning waarvan de lopende hypotheekschuld hoger is dan de huidige woningwaarde (bij verkoop). Om een woning te kunnen kopen heb je waarschijnlijk een hypotheek afgesloten bij de bank. Voordat de bank deze hypotheek afgeeft wil deze altijd de waarde van het onderpand vastleggen, dit wordt meestal inzichtelijk aan de hand van een taxatie.

Waardeveranderingen van jouw woning

Nadat de hypotheek is afgesloten kan de waarde van jouw woning natuurlijk altijd nog veranderen. De afgelopen jaren zagen we bijvoorbeeld dat de prijzen van woningen explosief stegen. Jouw woning zou dan iedere periode meer waard worden ten opzichte van het hypotheekbedrag dat op het onderpand rust. Het risico voor de bank wordt hierdoor alsmaar kleiner, de kans dat je de hypotheek kan terugbetalen wordt namelijk steeds groter als jij meer geld krijgt voor je woning. Voor sommige huishouden

Het omgekeerde is echter ook het geval. Heb jij een woning gekocht en daalt de waarde voor een bepaalde periode, dan is er sprake van een zogenaamde restschuld. Jouw woning is dan minder waard dan het bedrag dat jij de bank nog verschuldigd bent. Als dit het geval is dan staat jouw huis onder water en moet je de bank na de verkoop van jouw woning op een andere manier terugbetalen.

Wat is er veranderd sinds de recessie?

In de laatste grote recessie werd de huizenmarkt wereldwijd hard geraakt. Dit was uiteindelijk een combinatie van werkloosheid en te hoge hypotheekschulden. In het verleden kon je bovenop de waarde van je woning nog extra geld lenen voor bijvoorbeeld de kosten koper en een verbouwing, er werd meer geleend dan de woning waard was. Door de recessie daalde de huizenprijzen op een gegeven moment sterk, veel huishoudens bleven uiteindelijk met te duur gekochte woningen achter.

Om dit te voorkomen wordt er tegenwoordig kritischer gekeken naar een hypotheekaanvraag. Het maximum leenbedrag is gestaag naar beneden bijgesteld, de aanvraag wordt beter gecontroleerd en taxaties worden nauwkeuriger uitgevoerd. Door deze middelen zijn huishoudens beter bestand tegen toekomstige prijsdalingen.

Wat moet ik doen als mijn huis onder water staat?

Staat jouw woning onder water, dan is er meestal nog geen reden tot paniek als jij in de woning blijft wonen. Een restschuld wordt pas verrekend wanneer je de woning verkoopt. In de tussentijd is het altijd raadzaam om de lopende hypotheek (versneld) af te lossen, waardoor het hypotheekbedrag een stuk minder is tegen de tijd dat je wel wilt verkopen.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter