Nieuws:

Kun je een bod doen zonder bezichtiging?

kun je een bod doen zonder bezichtiging?

Kun je een bod doen zonder bezichtiging? Een belangrijke vraag nu de woningmarkt weer lijkt aan te trekken. Want als de agenda van de makelaar vol zit en je wil per se jouw droomwoning bemachtigen, mag je dan eigenlijk wel ongezien een bod uitbrengen? In dit blogartikel leggen we het uit.

Kopen zonder kijken

We kennen het allemaal wel van het bekende RTL-programma Kopen Zonder Kijken waar makelaar Alex van Keulen namens zoekers een woning aankoopt zonder dat zij het zelf gezien hebben. Los van dat het een spannende gedacht is dat je een groot bedrag uitgeeft aan iets dat je nog niet hebt gezien, rijst ook de vraag: kun je een bod doen zonder bezichtiging?

Blind bieden

Wanneer een kandidaat een bod doet zonder de woning te bekijken noemen we dit ook wel: ‘blind bieden’. Voor het blind bieden kunnen meerdere redenen zijn, maar de meest voorkomende zijn:

  1. Als er geen plekje meer beschikbaar is voor een bezichtiging
  2. Als er sprake is van een professionele partij (zoals een belegger of ontwikkelaar)
  3. Als iemand als eerste een bod wil uitbrengen om de concurrentie voor te zijn

Risico’s van blind bieden

Het grootste risico van blind bieden voor een kandidaat is de zogenaamde ‘onderzoeksplicht‘ voor kandidaat-kopers. Dit houdt in dat een koper geacht wordt om de woning goed te inspecteren op eventuele tekortkomingen of gebreken, zodat men weet wat er gekocht wordt. Door de woning niet, of niet goed te inspecteren wordt er al gauw niet meer voldoen aan deze verplichting en dat kan grote financiële problemen opleveren.

Stel je hebt blind een bod uitgebracht op een heel populair huis. De verkoper gaat akkoord met het voorstel maar dan beginnen de problemen pas. Als je de sleutel krijgt van de woning blijkt er van alles mis te zijn: de kozijnen zijn rot, het dak lekt, last van ongedierte, de lijst gaat maar door.

Als je in dit geval als koper verhaal wilt halen bij de verkoper sta je in nagenoeg alle gevallen met lege handen. Een rechter zal namelijk altijd oordelen dat jij als koper niet hebt voldaan aan jouw onderzoeksplicht. Immers had je de meeste gebreken kunnen zien door de woning in het echt te bekijken in plaats van op de funda foto’s.

Blind bod voor een verkoper

Voor verkopers geldt eigenlijk hetzelfde verhaal, maar dan vanuit de andere kant. In eerste instantie klinkt het nog aanlokkelijk, nog voordat de eerste bezichtiging plaatsvindt is er al gelijk een goed bod binnen. Dat scheelt heel wat afspraken, opruimen en stress! Maar toch wil de kandidaat-koper nog even vlug de woning zien, gezamenlijk wordt er besloten dat de koper ná het ondertekenen van de koopovereenkomst kort even binnen mag kijken.

Tijdens de korte bezichtiging valt de woning toch tegen voor de kandidaat-koper. Na een nachtje slapen besluit de koper dan ook binnen de bedenktijd af te zien van de koop. Eindstand: verkoper en makelaar moeten de woning weer opnieuw aanmelden, alle geïnteresseerden nabellen en hoogstwaarschijnlijk een verslechterde onderhandelingspositie.

Om deze reden zal een makelaar in de meeste gevallen aanraden om de kandidaat toch te laten kijken en alle bezichtiging door te laten gaan om zo het onderste uit de kan te halen en risico’s te mijden.

Uitzonderingen

Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen op de regel. Zo ging het in voorgaande voorbeelden altijd over de risico’s bij een consument die een woning aankoopt. Wanneer er sprake is van een professionele koper, iemand die koopt namens een bedrijf in plaats van persoon (bijvoorbeeld een belegger), kan het wel interessant zijn.

Voor professionele partijen geldt er namelijk geen schriftelijkheidsvereisten. Dit houdt in dat wanneer deze partij een bod doet en je deze accepteert (nog zonder een koopovereenkomst te tekenen), de koop direct al bindend is. Er is geen sprake van de wettelijke drie dagen bedenktijd en partijen kunnen hier niet meer op terugkomen. Let op: dit geldt ook voor de verkoper!

Samenvattend

Terugkomend op de vraag: kun je een bod doen zonder bezichtiging? Het antwoord hierop in het kort is: ja. Op de vraag of het verstandig is voor kopers en verkopers is het antwoord nagenoeg altijd: nee! De onderzoeksplicht telt zwaar mee in het koopproces en moet niet onderschat worden. Als het niet lukt om een plekje te krijgen, is het aan te raden om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter