Nieuws:

Hoe werkt een biedingsformulier?

jongen vult biedingsformulier in

Wat is het biedingsformulier?

Het online biedingsformulier is een digitaal formulier waar je een bod op achter kan laten. Alle kandidaten kunnen dezelfde informatie opgeven, waardoor er geen informatieverschil meer ontstaat tussen onderlinge kandidaten.

Waarom is het biedingsformulier belangrijk?

Er zijn tot op heden veel verschillende manieren om een bod uit te brengen op een huis. In sommige gevallen krijg je van de makelaar nog een papieren formulier om een bod te doen, bij de andere makelaar wordt weer gevraagd om een mailtje te sturen naar het makelaarskantoor. Door de opkomst van online bieden komen daar nog heel wat varianten bij. Omdat de instructies voor het bieden vaak onduidelijk zijn, vonden wij het hoog tijd voor een uniforme manier van bieden.

Hoe gebruik ik het online biedingsformulier?

Het gebruik van het biedformulier is eigenlijk heel simpel. Op het biedingsformulier van Eerlijk Bieden is alles al in losse stukken opgedeeld, waardoor het bieden een stuk overzichtelijker wordt:

1. Contactgegevens:

Niet geheel onbelangrijk beginnen we met jouw contactgegevens. Hierop kunnen we jouw bereiken en updates sturen over het verkoopproces. Wanneer er vragen zijn over jouw bod kan de makelaar achteraf eventueel contact met je opnemen.

2. Jouw bod:

Misschien wel het meest belangrijke gedeelte, wat ga je daadwerkelijk bieden op deze woning? Laat je niet meeslepen in de biedingsoorlog maar denk goed na over jouw bod.

3. Voorbehouden:

Vaak over het hoofd gezien, de voorbehouden of ontbindende voorwaarden in een bod. Deze kunnen zwaar meewegen in de beslissing van de verkoper. Misschien is het gek om zo ver uit te wijden over voorbehouden op het biedformulier, maar al deze informatie is nodig voor de verkoper om de kandidaten goed te kunnen vergelijken. Met name als de biedingen dicht bij elkaar liggen gaan de voorbehouden meespelen in de overweging. Het is dan ook van belang dat deze goed zijn omschreven. Deze privacygevoelige informatie zal uiteraard nooit gedeeld worden, of terechtkomen in het biedlogboek.

4. Opleveringsdatum:

Het komt helaas nog vaak voor dat de opleveringsdatum wordt vergeten in een bod. Je kan je voorstellen dat een verkoper gaat twijfelen over de kersverse koper, wanneer hij te horen krijgt dat hij eigenlijk pas over een half jaar wil verhuizen. Het is daarom van belang om deze voorkeur goed kenbaar te maken, idealiter ook te matchen met de voorkeur van de verkoper zelf.

5. Bericht aan de verkopers:

Het komt steeds vaker voor dat verkopers de motivatie en achtergrond van de kopers belangrijker vinden dan de koopsom. Op het online biedingsformulier vind je daarom standaard de mogelijkheid om een bericht achter te laten aan de verkopers. Hier kun je natuurlijk ook overige details over jouw bod kwijt.

Benieuwd naar het biedformulier van Eerlijk Bieden, kijk dan welke gecertificeerde makelaars in jouw buurt ermee werken op onze ledenpagina.

6. Geldigheidsdatum bod

In het geval van regulier bieden kan je als kandidaat kiezen om een geldigheidsdatum te hanteren bij jouw bod. Op deze manier geef je een deadline af voor een reactie van de makelaar. Let op, het opnemen hiervan kan ook nadelig uitpakken en je positie in de onderhandeling verslechteren.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter