Nieuws:

Online biedplatform: hoe werkt het?

online biedplatform

Het online biedplatform gaat in de toekomst een belangrijke rol spelen bij de aan- en verkoop van woningen. Met het wetsvoorstel ‘Eerlijk koopproces’ is minister de Jonge aan het voorsorteren op een verplicht gebruik om transparant te bieden. Hoog tijd daarom om in kaart te brengen hoe dit precies in zijn werk gaat en wat dit voor jou zal betekenen.

Wat is een online biedplatform?

Voorheen werden biedingen op verschillende manieren verzameld door de makelaar. Je kon een briefje achterlaten, bellen met de makelaar of een mailtje sturen. Met name de afgelopen maanden mondde deze wirwar aan verkoopmethoden en communicatiemiddelen uit in misstanden in de makelaardij. Ten behoeve van het biedlogboek worden woningen daarom steeds vaker verkocht via een online biedplatform.

Een dergelijk platform is simpelweg niets anders dan een digitale manier om biedingen te verzamelen. In plaats van losse mailtjes en briefjes komen daardoor alle biedingen op één centrale plek binnen.

Hoe werkt online bieden?

Online bieden werkt vrijwel hetzelfde als traditioneel bieden. Als kandidaat laat je jouw contactgegevens, het bod en aanvullende voorbehouden achter. Het bod wordt vervolgens direct gedeeld met de makelaar en de verkoper. Omdat alle biedingen gelogd worden

Op een online biedplatform kan je meestal kiezen uit verschillende verkoopmethoden, zoals open veilen, een gesloten inschrijving, of regulier bieden. De keuze voor de verkoopmethode ligt bij de verkoper, eventueel geadviseerd door de verkopend makelaar.

online biedplatform

Waar moet ik op letten als consument?

Met de aankondiging van het biedlogboek zijn er steeds meer online biedplatformen te vinden op het internet. De hoofdregel voor de consument is daarom om allereerst te kijken of het platform beheerd wordt door een onafhankelijke partij. In principe kan een makelaar zelf ook wel software bouwen, maar wordt het al gauw lastig om te achterhalen of alle spelregels gehandhaafd worden.

Daarnaast is het verschil in de werking van het platform van belang, als voorbeeld kan het biedlogboek gebruikt worden. Bij sommige biedplatformen is de makelaar nog altijd in staat om biedingen na een deadline te wijzigen, toe te voegen of zelfs te verwijderen! De consument heeft vaak geen weet van deze acties van een makelaar. Hierdoor kunnen al gauw misstanden ontstaan, iets wat het biedlogboek juist hoorde te voorkomen.

Gelukkig zijn de verschillen in platformen ook opgevallen bij Minister de Jonge: “Ik doe een beroep op de brancheorganisaties om met een uniforme standaard te komen voor het biedlogboek”. De Minister roept daarom op tot één uniforme standaard in de branche.

Eerlijk Bieden Heeft een tijdje geleden de standaard gezet in lijn met de leidraad van het ACM, waarbij alle informatie over de rol en de werking van het platform altijd inzichtelijk zijn. Door bewerking van het biedlogboek door derden (zoals makelaars zelf) te voorkomen, kan de consument er altijd op van aan dat het platform betrouwbaar is.

Moet ik betalen voor een online biedplatform?

Sommige biedplatformen hanteren een bijdrage voor het gebruik en beheer van het platform. Normaliter worden dan extra kosten bovenop de reguliere courtage gevraagd. In andere gevallen worden de kosten weerlegd naar de koper, deze moet dan naast het bod en de kosten koper de bijdrage voor het platform betalen. De prijzen variëren sterk van € 30,- tot in sommige gevallen zelfs € 2.500!

Eerlijk Bieden vraagt enkel een vaste maandelijkse bijdrage aan de makelaar, deze is dan ook zo laag dat het nooit direct (of indirect) verrekend zal worden met de koper of verkoper. Hierdoor houden wij online bieden toegankelijk voor alle partijen.

Mag iedereen woningen aanbieden op een platform?

In principe kunnen enkel geregistreerde makelaars gebruik maken van een online biedplatform, de reden hiervoor is eigenlijk heel simpel. Aangesloten makelaars voldoen aan alle gangbare opleidingsvereisten en vallen onder het centrale tuchtrecht. Dit houdt in dat wanneer een makelaar veroordeeld wordt voor een overtreding van de Erecode, diegene ook geen gebruik meer mag maken van het biedplatform.

Op deze manier kan de consument altijd met een gerust hart bieden op woningen. Op zoek naar een erkend lid van Eerlijk Bieden? Kijk dan zeker even op onze ledenpagina!

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter