Het biedlogboek: zeven vragen en antwoorden

vrouw op laptop

Makelaars moeten op korte termijn gaan werken met een automatisch biedlogboek. De invoering hiervan moet voor een onafhankelijke inzage in het verkoopproces zorgen. Toch heersen er nog altijd veel misverstanden rondom het biedlogboek. Daarom zetten wij in dit artikel de zeven meest gestelde vragen en antwoorden uit.

1. Wat is het biedlogboek?

Het biedlogboek is een digitaal overzicht van het gehele verkoopproces. Het logboek wordt altijd achteraf vrijgegeven. In dit overzicht zijn alle biedingen (inclusief details) en de details van de uiteindelijke koopsom te vinden.

2. Werkt dit net als een veiling?

Nee, bij Eerlijk Bieden werkt het op basis van een gesloten inschrijving, niemand ziet gedurende de verkoop wat andere kandidaten hebben geboden. Simpel gezegd hebben wij de traditionele verkoop met gesloten enveloppen gedigitaliseerd. In plaats van enveloppen op een tafel leggen bij de makelaar of notaris, bewaren wij nu de biedingen in een ‘digitale kluis’. Na afloop van de sluitingsdatum zijn de biedingen in eerste instantie alleen zichtbaar voor de makelaar en verkoper(s).

3. Bestaat er een risico op ontbinding door de transparantie?

Nee, het biedlogboek wordt pas geopenbaard aan de kandidaten wanneer de koop ‘finaal’ is. Op deze manier bestaat er geen extra risico op ontbinding voor de verkoper.

4. Werkt een biedlogboek prijsopdrijvend?

Op dit moment zijn er vanuit de eerste resultaten geen significante afwijking ten opzichte van de huidige werkmethoden te zien. Dit houdt in dat de uiteindelijke verkoopprijzen niet hoger, of lager zijn dan ‘normaal’.

5. Zorgt dit voor extra werk voor een makelaar?

Het biedlogboek wordt automatisch gegenereerd. Een makelaar hoeft daarom geen extra taken uit te voeren om hiervan gebruik te maken. In de meeste gevallen bespaart het zelfs werk, omdat alle mailcommunicatie en het opvangen van biedingen geautomatiseerd is.

6. Wordt er ook rekening gehouden met de privacy?

Ja, het biedlogboek wordt gecodeerd en beveiligd met een wachtwoord. Alleen de kandidaten die hebben geboden op de woning krijgen toegang tot het overzicht. Alle persoonlijke gegevens van kandidaten zijn vervolgens geanonimiseerd.

7. Valt er te sjoemelen met het biedlogboek?

Nee, alle stappen in het verkoopproces worden automatisch vastgelegd in een digitaal systeem. Geen enkele partij kan deze data beïnvloeden. Gebeurt dit wel dan wordt ook dat geregistreerd. Mocht er gesjoemeld worden dan wordt dit via geautomatiseerde audits opgespoord.

https://twitter.com/avrotrosradar/status/1458002461713698816?s=20
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter